PAKAO NA ZEMLJI

U ovom gradu temperatura već 54 dana zaredom prelazi 43,3 Celzijeva stupnja

Lokalne su vlasti izjavile kako su dosad zabilježene 194 smrti povezane s vrućinama, a da se njih još 351 ispituje

Prizor iz Phoenixa

 Brandon Bell/Getty Images/Profimedia

Nakon što je u Phoenixu 54. dan ove godine zabilježena temperatura od 43.3 stupnjeva Celzijevih, grad je oborio temperaturni rekord iz 2020. godine kad je iznad 43 stupnja u tom gradu zabilježeno točno 53 dana u godini.

Rekord je oboren danas, a meteorolog Matt Salerno kaže kako se očekuje da će se rekord protegnuti na 55 dana.

Rekordna temperatura zabilježena je jutros na postaji Sky Harbour zračne luke, a na snazi je ostalo i posebno upozorenje koje predviđa da bi temperature danas mogle dosegnuti 43.9 stupnjeva.

Inače, Phoenix je u srpnju ove godine postavio rekord 31 uzastopnog dana s temperaturama od 43.3 stupnja ili više nakon što je prethodni rekord od 18 dana zabilježen davne 1974. godine. Bio je to dio povijesnog toplinskog vala koji se protezao od Texasa preko Novog Mexica i Arizone prema kalifornijskoj pustinji.

Phoenix je zasad u ovoj godini zabilježio 110 dana s temperaturama preko 37.7 stupnjeva, što je u skladu s prosječno 111 dana godišnje u kojima taj grad bilježi troznamenkaste temperaturne brojke (misli se na temperature u Fahrenheitima).

Inače, i okrug Maricopa, kojemu Phoenix pripada, na tragu je postavljanja rekorda vezanog uz temperature, ali nažalost po zabilježenim smrtima.

Lokalne su vlasti izjavile kako su dosad zabilježene 194 smrti povezane s vrućinama, a da se njih još 351 ispituje. Prošle godine okrug je zabilježio 425 smrti povezanih s vrućinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:25