ZBOGOM PETARDE

U Njemačkoj skoro potpuno zabranjena prodaja pirotehnike, berlinska policija najavila stroge kontrole

Prijašnjih godina se u novogodišnjoj noći bilježio velik broj ozlijeđenih zbog upotrebe pirotehnike

Pirotehnika; ilustracija

 Srdjan Vrancic/Cropix

Berlinska policija najavila je da će pojačanim ophodnjama kontrolirati zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava a vlasti su apelirale na građane da pirotehničke proizvode, čija je prodaja u Njemačkoj ove godine zabranjena, ne kupuju u inozemstvu.

"Dobro smo pripremljeni i strogo ćemo kontrolirati poštivanje zabrane upotrebe pirotehnike u 50 zabranjenih zona", rekla je načelnica berlinske policijske uprave Barbara Slowik. One je rekla kako je za kontrolu zabrane pirotehnike angažirano dodatnih 1600 policajaca.

U mjere borbe protiv pandemije koronavirusa i ove godine spada zabrana prodaje pirotehničkih proizvoda koji se inače u Njemačkoj nude isključivo između Božića i Nove godine.Upotreba pirotehnike načelno nije zabranjena ali su u većini gradova označene zone u kojima je bacanje petardi ili ispaljivanje raketa dozvoljeno.

U mnogim gradovima je upotreba pirotehnike u potpunosti zabranjena a u većini je zabranjena na javnim površinama.Vlasti su zabranu prodaje pirotehnike drugu godinu za redom obrazložili potrebom držanja bolničkih kapaciteta slobodnima za oboljele od koronavirusa. Prijašnjih godina se u novogodišnjoj noći bilježio velik broj ozlijeđenih zbog upotrebe pirotehnike.

S obzirom na to da mnogi, posebice oni koji žive uz granice, pirotehniku ove godine kupuju u inozemstvu, vlasti upozoravaju na to da nisu sva pirotehnička sredstva kupljena preko granice dozvoljena u Njemačkoj.Vlasti u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji, koja graniči s Nizozemskom i Belgijom, bilježe pojačani prekogranični promet uoči Nove godine a isto vrijedi i za savezne pokrajine Berlin i Brandenburg koje se nalaze u blizini Poljske.

Berlinski upravni sud je u srijedu potvrdio zabranu prodaje pirotehnike protiv čega je tužbu podigla skupina trgovaca te je priopćio kako je obrazloženje vlasti, na kojem se temelji zabrana, opravdano.Zabranu prodaje pirotehnike pozdravili su i sindikati policajaca ali i mnoge udruge za zaštitu okoliša. Mnogi se nadaju da će dvogodišnja zabrana utjecati na promjenu općeg stava građana prema upotrebi pirotehnike.

Analitičari međutim smatraju da trajna zabrana prodaje i upotrebe pirotehnike bez izvanrednih uvjeta uzrokovanih pandemijom, ne bi bila provediva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:49