POLICIJSKA AKCIJA

U Njemačkoj pretresi stanova Kosovara i Nijemca povezanih s terorističkim napadom u Beču

Dvojac dijeli islamističke svjetonazore s počiniteljem napada u Beču. S njim su proveli i neko vrijeme u austrijskoj prijestolnici
 Ilustracija/Andreas Arnold/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemačka policija izvršila je u srijedu pretrese u dva stana, a akcija je povezana s islamističkim terorističkim napadom u Beču u studenome prošle godine kad je Kujtim F. ubio četiri te teško ozlijedio više osoba.

Pripadnici specijalne policije GSG9 izvršili su pretrese u stanovima državljanina Kosova Blinora S. i njemačkog državljanina Drilona G. u Kasselu i Osnabruecku.

Državno tužiteljstvo u Karlsruheu priopćilo je da osobe protiv kojih je usmjerena akcija dijele islamističke svjetonazore s počiniteljem terorističkog napada u Beču te da su proveli neko vrijeme u Beču družeći se s Kujtimom F.

Do spoznaje o tome da su Blinor S. i Drilon G. zajedno s ostalim islamskim ekstremistima iz Švicarske i Austrije boravili u stanu Kujtima F. došlo se analizom DNK-a pronađenog u stanu i na oružju kojim je izvršen napad.

- S obzirom na osobne veze s počiniteljem terorističkog napada i zajedničke radikalno-islamističke svjetonazore, najkasnije nakon ovog boravka u Beču moguće je da su Blinor S. i Drilon G. bili upoznati s planovima napada i da te spoznaje nisu prijavili vlastima - stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva.

Blinor S. i Drilon G. su, kako se nadalje navodi, u večeri u kojoj je izvršen atentat, počeli s društvenih medija i komunikacijskih platformi uklanjati dokaze svoje komunikacije s Kujtimom F.

U napadu u Beču je poginula i jedna njemačka državljanka, a počinitelj je ubijen u sukobu s policijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:13