SRUŠILI SE U MORE

U nesreći NATO-ova helikoptera poginulo šestero Kanađana

Zapovjednik James Hawthorne i kontraadmiral Craig Baines (iza)
 Andrew Vaughan / PA Images / Profimedia

Pet kanadskih vojnika koji su bili proglašeni nestalima u moru blizu Grčke nakon helikopterske nesreće u srijedu tijekom NATO-ove misije "smatraju se poginulima" pa je ukupno šestero mrtvih, priopćila je u petak kanadska vlada.

Tijelo 23-godišnje kanadske vojnikinje pronađeno je odmah nakon nesreće.

NATO-ovu operaciju potrage koja je počela u srijedu "službeno je zamijenila misija potrage i pronalaska" tijela nakon pada helikoptera CH-148, navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

- Danas, nakon poziva na prekid akcije potrage i spašavanja, zajedno sa svim Kanađanima oplakujem gubitak šestero pripadnika Kanadskih oružanih snaga u nesreći helikoptera CH-148 Cyclone blizu Grčke, ranije ovog tjedna - rekao je premijer Justin Trudeau u priopćenju.

- Pet vojnika koji su bili u helikopteru sada se službeno smatraju poginulima - dodaje se u priopćenju ministarstva.

- Tijekom potrage pronađeni su drugi ostaci, ali ih zasad ne možemo identificirati.

Područje nesreće od srijede je temeljito pretraživalo nekoliko NATO-ovih brodova i zrakoplova, rekao je kontraadmiral Craig Baines, zapovjednik Atlantskih pomorskih snaga.

- Sigurni smo da bismo ih našli u proteklih 48 sati da je itko preživio, rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Letjelica Cyclone Sikorsky CH-148, koji je kanadska vojska nedavno nabavila, vraćala se prema kanadskoj fregati Fredericton nakon vježbe kada je izgubila vezu u srijedu nešto prije 19.00 sati po mjesnom vremenu.

Kanadski ministar obrane Harjit Sajjan rekao je u četvrtak da su pronađene crne kutije iz helikoptera i da će se analizirati u Kanadi. Uzrok nesreće "nije poznat", dodao je.

Fregata i helikopter bili su od 20. siječnja raspoređeni u okviru operacije "Reassurance" kojom se želi odvratiti Rusiju od bilo kakve intervencije u zemljama srednje i istočne Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:48