DOM KULTURE

U moru razrušenih zgrada jedna je ostala potpuno netaknuta: ‘Nema tu tajni, objašnjenje je jednostavno...‘

Objekt je građen prema EU standardima, budući da je izgradnja financirana iz EU fondov

Dom kulture u Adiyamanu

 Screenshot/Google Maps

I dok se diljem Turske uhićuju investitori i građevinari zbog sumnje da su nesavjesnim radom doprinijeli urušavanju zgrada nakon razornih potresa koji su tu zemlju pogodili 6. veljače, cijeli svijet bruji o zgradi koja je izdržala više od 250 potresa i ostala čvrsto stajati bez ikakvih oštećenja.

Naime, zgrada Doma kulture u Adiyamanu nije stradala u potresu, a stručnjaci ističu da se ne radi o ničemu neobičnom i dodaju da će svaka zgrada, koja je izgrađena po standardima, izdržati razorni potres, piše Hürriyet, jedna od najvećih turskih novina,

Dom kulture izgrađen 2020. godine tako je izdržao dva razorna potresa, kao i stotine naknadnih, a izgrađen je na mjestu nekadašnje knjižnice koja je stradala u potresu 2017. godine. Usporedbe radi, obližnji hotel Grand Isias u potresu je potpuno uništen.

Objekt je građen pod nadzorom Ministarstva industrije i tehnologije, prema EU standardima, budući da je izgradnja financirana iz EU fondova.

Arhitekti Yavuz Ozkaiya i Sinan Erbug nadgledali su projektiranje i proces izgradnje, Nezih Alatas je bio konzultant, a Onur Yildiz nadgledao izgradnju u ime guvernera Adiyamana.

- Postoji propis o potresima koji je revidiran 2018. Ova zgrada je izgrađena u skladu s tim propisima. Obavili smo sve vrste testova na željezu koje je postavljeno na stupove. Izvršili smo sva ispitivanja betona te izradili grubu konstrukciju objekta i pregledali ga. Osigurali smo da potrošeni novac ide na pravo mjesto, da je potrošen na pravi način, da je potrošen na pravi materijal i da se proizvodnja odvija ispravno pod našim nadzorom. Regulacija osigurava visok standard sigurnosti. Radili smo samo u svjetlu razuma i nauke - rekao je Alatas.

Istaknuvši da je otpornost zgrade na potres postignuta zahvaljujući naporima građevinske tvrtke i konzultantske tvrtke koja je nadgledala izgradnju, Ozkaiya, jedan od arhitekata na projektu, rekao je da se tijekom izgradnje provodila stroga kontrola.

- To je armiranobetonska konstrukcija. Potporni zidovi su ti koji će zapravo podnijeti opterećenje potresa. Prvi razlog zašto se zgrada nije srušila je taj što je izgrađena prema revidiranom zakonu o potresu. Čak su i prozori ostali cijeli - objasnio je Ozkaija.

Stručnjaci kažu da je ova zgrada primjer kako treba biti izgrađena da izdrži potres.

- Činjenica da je zgrada bez ikakvih oštećenja preživjela potres primjer je koliko zgrade u našoj zemlji mogu biti sigurne kada ih grade stručno osposobljeni arhitekti i inženjeri u skladu s propisima - navode stručnjaci.

Iako su arhitekti i građevinari koji su radili na izgradnji ove zgrade presretni što je zgrada ostala netaknuta u potresu, kažu da su s velikom tugom primili vijest da je u potresu smrtno stradao jedan od članova njihovog tima.

- Naš prijatelj Hasan Berkan Ozturk, građevinski inženjer, poginuo je sa suprugom u potresu. Pronađeni su u ruševinama svoje kuće. On je napravio odličan posao s ovom zgradom. Nažalost, naš prijatelj je poginuo ispod ruševina druge zgrade - sa žaljenjem poručuju turski stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:54