‘OVO JE VAŽAN DAN‘

U Litvi se događa nešto što nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata: ‘Da vidimo sada tko će s istoka testirati članak 5.‘

Očekuje se da će raspoređivanje u Litvi dostići punu snagu od oko 5000 vojnika

Bundeswehr

 Gambarini Maurizio/Dpa Picture-alliance Via Afp

Litavski su čelnici pozdravili ‘povijesni događaj‘ nakon što je Njemačka danas počela raspoređivati svoje trupe u toj baltičkoj zemlji, članici NATO-a. To je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da će njemačke snage biti stacionirane izvan zemlje dugoročno, javlja AP.

Dvadesetak vojnika stiglo je u Litvu, a kasnije ove godine će im se pridružiti njih još 150. Očekuje se da će raspoređivanje dostići punu snagu od oko 5000 vojnika do kraja 2027. godine.

- Ovo je prvi put da smo trajno stacionirali takvu jedinicu izvan Njemačke, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius, prenosi njemačka agencija DPA. Nazvao je to ‘važnim danom za njemačku vojsku‘.

image
Thomas Imo/Imago Stock&people/Profimedia/Thomas Imo/imago Stock&people/profimedia

U glavnom gradu Litve, Vilniusu, ministar obrane Laurynas Kasciunas rekao je da je ovo odličan primjer za sve zemlje na istočnom krilu NATO-a, na granici s Rusijom i njezinom saveznicom Bjelorusijom, piše AP.

- Stvorit ćemo takvu obranu i odvraćanja da niti jedan protivnik s istoka neće ni pomisliti na testiranje NATO-ovog članka 5‘, rekao je Kasciunas.

Članak 5 o kolektivnoj obrani navodi da se oružani napad na jednu ili više članica smatra napadom na sve.

Oko 4800 vojnika i oko 200 civila s njemačkom vojskom bit će trajno stacionirano u Litvi. Ta zemlja, prema sporazumu, priprema vojne baze za njemačku brigadu koja će biti raspoređena u Litvi. Njemačka vojska, Bundeswehr,od 1990-ih sudjeluje u dugotrajnim operacijama u inozemstvu - na Balkanu, a zatim i u borbenim operacijama u Afganistanu. Trenutno iz Bundeswehra poručuju da su njemački vojnici raspoređeni u Europi, Aziji i Africi te na Mediteranu.

Međutim, ovo je prva stalna samostalna njemačka postrojba koja nije na rotaciji kao dio multinacionalnih snaga. Kasciunas je rekao da se očekuje da će njemačka brigada dostići puni operativni kapacitet do 2027. godine.

- Za nas to znači učinkovitije odvraćanje neprijatelja i još veću sigurnost. To je primjer iznimnog vodstva i predanosti jer tu vidimo NATO-ovu kolektivnu obranu i jedinstvo na djelu, dodao je šef obrane Litve Valdemaras Rupsys.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:34