KRVOPROLIĆE

U krvavim napadima islamističkih skupina u Nigeru ubijeno čak 137 ljudi

Poduzete su pojačane sigurnosne mjere u području napada i otvorena je istraga kako bi se na sud izveli počinitelji
Ilustracija
 Issouf Sanogo/AFP

U napadima naoružanih muškaraca u nedjelju navečer u Nigeru, u selima pokrajine Tahoua nedaleko od granice s Malijem, ubijeno je 137 ljudi, objavila je vlada Nigera u ponedjeljak navečer.

To su najsmrtonosniji napadi koji se pripisuju džihadistima u Nigeru posljednjih godina.

"Sustavno ciljajući na civilno stanovništvo, ti naoružani banditi su prešli u novu etapu užasa i barbarstva", rekao je glasnogovornik vlade Zakaria Abdourahamane u priopćenju pročitanom na državnoj televiziji. "Vlada osuđuje te barbarske napade pojedinaca bez vjere i zakona", dodao je.

Vlada je proglasila trodnevnu državnu žalost.

U priopćenju se navodi da su poduzete pojačane sigurnosne mjere u području napada i otvorena istraga kako bi se na sud izveli počinitelji.

Pokrajina Tahoua se nalazi istočno od pokrajine Tillabéri, blizu granice s Malijem. Tahoua, velika pustinjska regija na sjeveru graniči s Alžirom.

Tillabéri se nalazi u području "triju granica" između Nigera, Malija i Burkine Faso i često je na udaru džihadističkih skupina povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom (IS).

Džihadisti su 15. ožujka napali nekoliko vozila koja su se vraćala sa sajma u Banibangouu i ubili 66 stanovnika jednog sela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:01