POKRENUTA AKCIJA?

U Kremlju prvi put javno priznali: ‘Da, želimo spasiti ‘trgovca smrću‘ iz američkog zatvora‘

SAD je ranije rekao da želi organizirati razmjenu zatvorenika kako bi oslobodio američku košarkašicu Brittney Griner

Viktor Bout, poznat kao trgovac smrću, služi 25-godišnju kaznu u SAD-u

 Christophe Archambault/Afp/Profimedia

Rusija se nada da može dogovoriti razmjenu zarobljenika sa SAD-om koja bi uključivala i zloglasnog trgovca oružjem Viktora Bouta. BBC navodi da je ovo prvi put da su iz Kremlja javno spomenuli ime ‘trgovca smržu‘, iako se već neko vrijeme nagađa da je on ‘prvi pick‘ Moskve kada je u pitanju razmjena zarobljenika s Amerikancima.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je u petak kako se nada da su se vjerojatnosti za razmjenu "povećale".

image

Viktor Bout

Christophe Archambault/Afp/Profimedia

Cijela priča oko Bouta je upala u žižu javnosti kada su iz SAD-a izrazili želju da s Rusijom padne nekakav dogovor koji bi uključio oslobađanje američke košarkašice Brittney Griner. Ona je, podsjetimo, osuđena za ilegalno posjedovanje droge nakon što su u njezinim torbama pronađene električne cigarete s uljem od kanabisa dok je pokušavala ući u Rusiju. Dvostruka olimpijska pobjednica poslana je u zatvorsku koloniju u regiju jugoistočno od Moskve.

image

Brittney Griner

Evgenia Novozhenina/Afp

Rjabkov je u petak rekao da još nije postignut "zajednički sporazum" između SAD-a i Rusije, ali "neporecivo je da je Viktor Bout među onima o kojima se razgovara za razmjenu i svakako računaju na pozitivan rezultat".

Također je naglasio da je Bout bio "progonjen" u Sjedinjenim Državama i poželio mu je "čvrstinu volje i duha" da se nosi s vremenom provedenim u zatvoru. Bout, bivši časnik sovjetskog zrakoplovstva, izručen je iz Tajlanda u SAD 2010. godine, nakon operacije američke Agencije za suzbijanje droga (DEA).

Osuđen je na 25 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za urotu protiv Amerikanaca i američkih dužnosnika, isporuku protuzračnih projektila i pomaganje terorističkoj organizaciji.

Tvrdio je da je poduzetnik s legitimnim međunarodnim transportnim poslom, pogrešno optužen za pokušaj naoružavanja južnoameričkih pobunjenika, "žrtava američkih političkih smicalica". Ipak, porota u New Yorku nije povjerovala njegovoj priči.

U američkim medijima pojavili su se izvještaji koji sugeriraju da je Rusija zainteresirana za razmjenu trgovca oružjem za košarkašku zvijezdu Brittney Griner. U srpnju je američki državni tajnik Antony Blinken rekao da je napravljena "značajni pomak" da se dva američka zatvorenika vrate kući iz Rusije.

image

Brittney Griner

Evgenia Novozhenina/Afp

Osim Griner, spominje se ime i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca koji je osuđen u Rusiji za špijunažu. U prvom intervjuu nakon uhićenja, Whelan je opisao vrijeme provedeno u ruskom zatvoru kao "vrlo, vrlo mračno". Whelan, koji ima britansko, irsko i kanadsko državljanstvo, uvijek je inzistirao na svojoj nevinosti i kaže da je u Rusiju došao samo na svadbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:30