ANKARA NAJAVILA

U kolovozu sastanak Turske s Finskom i Švedskom oko pristupanja nordijskih država NATO savezu

Potpisivanje memoranduma omogućilo je uklanjanje veta Ankare na ulazak dviju nordijskih zemalja u Savez.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio je sastanak

 -/Sputnik/Profimedia/-/Sputnik/Profimedia

Sastanak Turske, Finske i Švedske o procesu pristupanja dviju nordijskih zemalja NATO-u održat će se u kolovozu, najavio je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Prema riječima šefa turske diplomacije "stalni odbor" koji okuplja predstavnike Turske, Švedske i Finske na prvom sastanku procijenit će kako Stockholm i Helsinski provode obećanja iz memoranduma koji su tri zemlje potpisale krajem lipnja, tijekom summita NATO-a u Madridu.

"Ako te zemlje ne provedu točke sadržane u memorandumu (...), naš parlament neće ratificirati pristupni protokol", upozorio je Cavusoglu, ponavljajući prijetnju koju je u ponedjeljak izrekao predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Potpisivanje memoranduma omogućilo je uklanjanje veta Ankare na ulazak dviju nordijskih zemalja u Savez.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile s protivljenjem Turske, koja ih je optužila da podupiru skupine koje smatra terorističkima.

U tekstu memoranduma potvrđuje se da Stockholm i Helsinki smatraju Kurdsku radničku stranku (PKK) terorističkom organizacijom te da se dvije zemlje obvezuju da neće podržavati različite skupine neprihvatljive Ankari, uključujući kurdski oružani pokret YPG u Siriji.

Švedska i Finska također se obvezuju da će "brzo i temeljito" proučiti turske zahtjeve za izručenje.

Tijekom summita NATO-a u Madridu Erdogan je pozvao dvije nordijske zemlje da "preuzmu svoju ulogu" u borbi protiv terorizma, za što optužuje kurdske organizacije u sjevernoj Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:13