STRAH OD VIRUSA

U Kini zavladala panika nakon što se doznalo da je političar koji je sjedio dva reda iza Xija pozitivan na koronu

Xi se u Hong Kongu zadržao manje od 24 sata i susreo se samo s ljudima koji su prošli karantenu i imali potvrdu da su negativni na SARS-CoV-2

John Lee i Xi Jinping

 Selim Chtayti/Afp

Jedan hongkonški dužnosnik izazvao je paniku kad je test pokazao da je pozitivan na koronavirus nakon sastanka s predsjednikom Xi Jinpingom.

Kineski je predsjednik 30. lipnja i 1. srpnja sudjelovao na obilježavanju 25. godišnjice otkad je Velika Britanija vratila Hong Kong na upravljanje Kini, po načelu "jedna država, dva sustava". Ujedno je održana i prisega novog čelnika Hong Konga Johna Leeja. To je bilo prvo Xijevo putovanje izvan Narodne Republike Kine u više od dvije godine.

Xi se u Hong Kongu zadržao manje od 24 sata i susreo se samo s ljudima koji su prošli karantenu i imali potvrdu da su negativni na SARS-CoV-2.

Steven Ho, član najveće propekinške stranke u Hong Kongu, rekao je da je bio negativan na koronavirus 30. lipnja. No, dan nakon sastanka s kineskim predsjednikom njegov je test na koronu pokazao da je pozitivan.

Na fotografiji, koju je objavila vlada Hong Konga, Ho se nalazi dva reda iza Xija. Svi su sudionici nosili maske.

"Nisam samo rekao: ‘Zdravo, predsjedniče‘. Također sam Xiju rekao: ‘Hvala vam na napornom radu, predsjedniče‘", napisao je Ho na društvenim mrežama.

"Odzdravio mi je tako što je kimnuo glavom. Bio je vrlo sretan", napisao je Ho.

Dodao je kako je preskočio prisustvovanje ceremoniji polaganja prisege u petak nakon što je taj dan test pokazao pozitivan rezultat na koronavirus.

Predsjednik Xi nije proveo noć u Hong Kongu, nego je odlučio otputovati natrag u Shenzhen i vratiti se sljedeći dan.

Zdravlje kineskog čelnika jedno je od najosjetljivijih pitanja u zemlji, što znači da postoje vrlo malo šanse da će netko, od dužnosnika do glasnogovornika vlade, htjeti komentirati ovaj incident.

U Hong Kongu je ponovno buknuo broj zaraženih i dnevno prijavljuje oko 2000 slučajeva. Unatoč tome, Lee je rekao da trenutačno nema planova za provođenje univerzalnog testiranja. On predlaže da se univerzalno testiranje obavi na početku i kraju pandemije, a između toga se provodi testiranje bliskih kontakata i osoba koje su bile u prostorijama s potvrđenim slučajevima. Također je rekao da ne postoji rok za skraćivanje sedmodnevne karantene u Hong Kongu.

U međuvremenu su u posebnoj administrativnoj regiji Macao Narodne Republike Kine dužnosnici počeli novu rundu testiranja na covid u cijelom gradu s više od 600.000 stanovnika dok pokušavaju obuzdati najgoru epidemiju koja je pogodila najveće svjetsko kockarsko središte od početka pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:21