FINANCIJSKI PROBLEMI

U kineskom dužničkom ropstvu: Crnogorci molili EU da im pomogne, stigao im hladan tuš iz Bruxellesa

Mi ne otplaćujemo kredite koje naši partneri na zapadnom Balkanu uzimaju od trećih strana, rekao je glasnogovornik Komisije Peter Stano
autocesta od Bara do granice sa Srbijom
 Savo PRELEVIC/AFP

Crna Gora ne može računati da joj Europska unija otplaćuje kredit koji je uzela od Kine za izgradnju autoceste, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Komisije Peter Stano.

“Mi ne otplaćujemo kredite koje naši partneri na zapadnom Balkanu uzimaju od trećih strana”, izjavio je Stano odgovarajući na upit novinara o zahtjevu crnogorske vlade da joj se pomogne u otplati kredita.

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je potkraj ožujka u Europskom parlamentu da bi Europska unija trebala pomoći Crnoj Gori da otplati milijardu eura kredita kineskoj Exim banci, koji je uzela za izgradnju prve dionice autoceste od Bara do granice sa Srbijom, čime bi pomogla da se smanji utjecaj Kine u toj zemlji.

Crna Gora je 2014. pozajmila od kineske banke novac za izgradnju prve od tri dionice autoceste koja vodi od Bara, grada na obali, do granice sa Srbijom, uz godišnju kamatu od 2 posto i šestogodišnji poček koji istječe ove godine, a rokovi za izgradnju probijani su nekoliko puta.

Taj aranžman podignuo je crnogorski javni dug na više od 80 posto BDP-a.

- Obratio sam se financijskim institucijama Europske unije (EU) da razmisle o modelima pomoći Crnoj Gori, kako bi suzbili svaki nezdravi strani utjecaj i doveli ga na razumnu mjeru - rekao je Abazović odgovarajući na pitanje zastupnika u crnogorskom parlamentu.

Stano je podsjetio da je Europska unija najveći dobavljač financijske pomoći, najveći investitor i trgovački partner Crne Gore te da je Komisija donijela plan kojim se mobilizira devet milijardi eura investicija na zapadnom Balkanu u promet, čistu energiju, zelenu i digitalnu tranziciju.

“Svaka je zemlja slobodna ulaziti u investicijske i kreditne aranžmane kakve želi. Što se tiče konkretno Crne Gore, zabrinuti smo zbog socijalno-ekonomskih i financijskih učinaka nekih od kineskih investicija. Postoji rizik od makroekonomskih neravnoteža i dužničke ovisnosti”, rekao je Stano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:00