ČISTI TERORIZAM

U Kijevu gube živce: ‘Tajming je perfektan! Ovaj manevar sada komotno mogu prekrižiti...‘

Zelenski je davno rekao da bi rušenje ove brane bilo jednako nuklearnoj katastrofi. Sada se katastrofa ostvarila...

Volodimir Zelenski, eksplozija brane

 /Profimedia

Uništenje brane Nova Kahovka na rijeci Dnjipro u južnoj Ukrajini znači da ukrajinske snage neće moći pokrenuti učinkovitu protuofenzivu preko poplavljenih područja, kaže savjetnik u Ministarstvu obrane Ukrajine, piše Newsweek.

Rušenje brane koje se dogodilo u ponedjeljak tijekom noći nakon serije eksplozija, izazvale su poplave u donjem bazenu rijeke Dnjipro, zbog čega se evakuiraju stotine tisuća ljudi.

Rijeka je dijelom granica između teritorija kojeg drže Ukrajinci i okupatorskih ruskih snaga, a trupe Kijeva su na zapadnoj obali u gradu Hersonu, dok snage Moskve zauzimaju istočnu stranu.

Taj dio kod Hersona bio je moguća prva lokacija odakle je trebala krenuti dugoočekivana proljetno-ljetna protuofenziva. No Andrij Zahorodnjuk, koji je od 2019. do 2020. bio ministar obrane Ukrajine, a sada je savjetnik u ministarstvu, kaže kako je amfibijski napad preko rijeke Dnjipro sada nemoguć.

‘Sada je prelazak preko rijeke na tom području nemoguć. Operacije u tom sektoru sada će biti mnogo teže‘, kazao je Zahorodnjuk.

Kaže i kako je rušenje brane ‘čisti terorizam‘ te sugerirao kako Moskva neće preuzeti odgovornost za katastrofu.

‘Branu su digli u zrak kako bi omeli protuofenzivu i spriječili ukrajinske snage da prijeđu Dnjipro‘, kazao je.

Kijev je optužio ruske snage za izazivanje katastrofe, a predsjednik Volodimir Zelenski okupatore je nazvao ‘teroristima‘. Ukrajina je ranije već upozorila da su ruske snage minirale branu i pripremale njezino rušenje u slučaju daljnjeg napredovanja ukrajinskih snaga.

Dužnosnici na okupiranom području koje je postavio Kremlj, tvrde da su tijekom noći odbili nekoliko ukrajinskih napada na branu, iako nisu rekli je li u napadima oštećena sama struktura.

Uništenje brane predstavlja veliku opasnost za tisuće ljudi, domova i tvrtki u tom području, uključujući i one na ruskoj strani.

Posljedično, došlo je do naglog pada razine vode u rezervoaru Kahovka što bi moglo dovesti u opasnost nuklearku Zaporižja koja vodu iz rezervoara koristi za hlađenje.

Rezervoar je također izvor vode za Sjevernokrimski kanal preko kojega se pitkom vodom opskrbljuje poluotok Krim kojeg su okupirali Rusi.

Osiguravanje opskrbe Krima vodom bio je jedan od prvih ciljeva na početku ruske invazije u veljači 2022.

Rušenje brane dogodilo se u trenutku kad stižu oprečna izvješća o tome je li ukrajinska ofenziva počela ili nije. Ukrajinske snage se pripremaju i uvježbavaju napad na jugu i istoku zemlje, no službeni Kijev ne odaje svoje namjere.

U ponedjeljak su Rusi kazali da su odbili ukrajinski napad u Donjeckoj oblasti, a nekoliko je dužnosnika i prominentnih vojnih blogera izvijestilo o intenziviranju borni na nekoliko točaka duž 1200 km duge prve crte bojišnice.

U međuvremenu, ruski borci koji podržavaju Kijev, nastavili su sa svojim upadima u Belgorodsku oblast na zapadu Rusije.

Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo ja da se njihove jedinice ‘u nekim područjima prebacuju na ofenzivne operacije‘, te su istovremeno uputili javni poziv da se o eventualnom početku protuofenzive - šuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:50