PROSVJED

U Kataru uhićene pripadnice Pussy Riota: Pokušale su upasti na teren tijekom finala

Među uhićenima je i Peter Verzilov, jedan od najpoznatijih ruskih aktivista za ljudska prava i izdavač neovisnog medija Mediazona

Veronika ‘Nika‘ Nikulshina i Peter Verzilov

 Britta Pedersen/Dpa Picture-alliance Via Afp

Članice ruskog benda Pussy Riot privedene su u nedjelju nakon što su pokušale upasti na teren tijekom finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru u znak protesta protiv rata u Ukrajini, piše Sky News.

Prema Zakladi Cinema for Peace, dobrotvornoj organizaciji koja se fokusira na humanitarna pitanja i pitanja zaštite okoliša, pritvorena je Nika Nikulshina, suradnik skupine Peter Verzilov i jedna članica Pussy Riota iz Ukrajine.

Aktiviste je zaustavilo osiguranje na stadionu prije nego što su uspjeli upasti na teren, stoji u priopćenju Cinema for Peace.

Grupa je također pokušala prosvjedovati protiv zatvaranja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i ugnjetavanja žena u Iranu.

Aktivisti Pussy Riota upali su na teren i na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. u Moskvi kako bi skrenuli pozornost na kršenja ljudskih prava u Rusiji, no ubrzo su ih izbacili pripadnici osiguranja.

Verzilov je jedan od najpoznatijih ruskih aktivista za ljudska prava i izdavač neovisnog medija Mediazona, a Moskva ga je stavila na svoju tjeralicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:38