KAOS U JUBI

U Južnom Sudanu 500 mrtvih u neredima

Neredi su počeli, kada je skupina ustanika, uglavnom pripadnika vojske, pokušala je provaliti u vojnu bazu u okolici Jube
 AFP

U velikim neredima koji su izbili u Jubi glavnom gradu najmlađe svjetske države Južnom Sudanu poginulo je prema procjenama UN-a od 400 do 500 ljudi, dok tamošnje vlasti govore o 'tek' 26 poginulih i stotinjak ranjenih.

Predsjednik Južnog Sudana S alva Kiir Mayardit prije nekoliko dana objavio je naputak o sprečavanju državnog udara koji je navodno organizirao njegov bivši potpredsjednik Riek Mashar. Upravo zbog toga Salva Kiir i objašnjava nemire koji su buknuli u zemlji. No, iako optužen za pokušaj puča, strani diplomati tvrde da nema dokaza kako je Mashar pokušao to izvesti, osim što je najavljivao da će se kandidirati na izborima 2015 godine.

Neredi su počeli, kada je skupina ustanika, uglavnom pripadnika vojske, pokušala je provaliti u vojnu bazu u okolici Jube, a zatim su se sukobi s vojskom prenijeli u središte grada. Uveden je policijski sat, a predsjednik Kiira tvrdi da vojska ima situaciju pod kontrolom. Iako su vijesti iz Jube kontradiktorne, neki očevici tvrde da se i sada, u srijedu 18 prosinca, još čuju pucnjava i eksplozije.

Un-ovi predstavnici tvrde da su sukobi izazvani međuetničkim razmiricama između naroda Dinka, kojoj pripada i predsjednik Kiira te etničke skupine Nuer, čiji su časnici i optuženi za , navodni, pokušaj državnog udara. Doduše, neki izvori tvrde da je sukob ne između tih etničkih skupina, nego između pripadnika vojske koji pripadaju određenim etničkim skupinama.

Kiira je došao na vlast 2011 godine, nakon što je Južni Sudan proglasio neovisnost. Čim se došao na vlast, ojačao je vlastitu poziciju, smijenivši više ministra i dužnosnika iz plemena Nuer i Murle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 23:12