ZAPLJENA BRODA

U jeku spora o ribolovu, Francuska ipak oslobodila britansku koćaricu: ‘Pozdravljamo to‘

Macronova vlada odgađa uvođenje sankcija Britaniji do utorka u ponoć dok dvije strane ne razmotre nove prijedloge za rješenje spora

brod Cornelis Gert Jan

 Sameer Al-DOUMY/AFP

Francuska je oslobodila britansku koćaricu koju je zaplijenila prošli tjedan u francuskim vodama, objavila je u utorak Velika Britanija te pozdravila odluku francuskog predsjednika da odgodi uvođenje trgovinskih sankcija Britaniji zbog spora o ribolovu.

Spor oko prava na ribolov nakon brexita kulminirao je prošle srijede kad je Francuska zaplijenila britanski ribarski brod Cornelis Gert Jan u francuskim vodama blizu luke Le Havre.

Upitan o tom brodu, britanski ministar okoliša George Eustice je rekao: "Da. Saznao sam da je plovilo sad oslobođeno".

Vlasnika broda nije bilo moguće odmah kontaktirati, navodi Reuters. Podaci o praćenju broda pokazuju da se plovilo nalazi u Le Havreu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u ponedjeljak rekao da odgađa trgovinske sankcije Britaniji kako bi pregovarači s obje strane mogli raditi na novim prijedlozima za smirivanje spora oko prava na ribolov nakon brexita.

"To je odluka Francuza da se povuku iz prijetnji koje su uputili", rekao je Eustice za Sky. "Pozdravljamo to".

Macron je u ponedjeljak izjavio da će njegova vlada odgoditi uvođenje sankcija Britaniji u sporu oko ribolova do utorka u ponoć dok dvije strane ne razmotre nove prijedloge za rješenje spora.

Francuska tvrdi da Britanija ne poštuje dogovor o ribolovu u britanskim vodama nakon brexita i ranije je najavila da će od ponedjeljka u ponoć odgovoriti strožim kontrolama kamiona koji dolaze iz Britanije te da će zabraniti pristajanje britanskim koćaricama u francuskim lukama.

"Ovog poslijepodneva nastavljeni su razgovori na osnovi prijedloga koji sam iznio premijeru Borisu Johnsonu. Pregovori se moraju nastaviti", rekao je Macron u ponedjeljak novinarima na rubu klimatske konferencije u Glasgowu.

"Vidjet ćemo gdje smo sutra na kraju dana, hoće li se stvari zaista promijeniti", naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:53