SPORNA MONTAŽA

U Japanu zgranuti videom o caru Hirohitu koji je objavila ukrajinska vlada, Kijev uputio službenu ispriku: ‘Nismo htjeli...‘

Neki korisnici Twittera iz Japana nastavili su kritizirati Ukrajinu zbog originalnog videa te su pozvali svoju vladu da prestane podupirati Ukrajinu

Prosvjed podrške Ukrajini u tokijskoj gradskoj četvrti Shinjuku

 Philip FONG/AFP

Ukrajinska se vlada ispričala Japanu jer je u antifašistički video pored Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija uvrstila i fotografiju Hirohita, 124. japanskog cara koji je tom zemljom vladao od 1926. do 1989. godine, piše The Guardian.

Ukrajinski su dužnosnici iz videa uklonili Hirohita nakon intervencije japanske vlade koja je Rusiju sankcionirala zbog napada na Ukrajinu te koja je Ukrajini do sada posudila 300 milijuna američkih dolara i primila više stotina ukrajinskih izbjeglica.

Yoshihiko Isozaki, zamjenik glavnog tajnika kabineta japanskog premijera Fumija Kishide, rekao je da će Tokio nastaviti podržavati Ukrajinu, ali da je uvrštavanje Hirohita u spomenuti video bilo "potpuno neprihvatljivo".

Ukrajinska je vlada u videu koji je objavljen 1. travnja 2022. godine ustvrdila da je ruski napad na Ukrajinu "moderni rusizam". U videu su se u jednom trenutku pojavile fotografije Hitlera, Mussolinija i Hirohita, a ispod njih je pisalo: "Fašizam i nacizam pobijeđeni su 1945."

Iako je japansku vladu za vrijeme Drugog svjetskog rata vodio tadašnji premijer Hideki Tojo, taj se rat vodio u ime Hirohita koga se u Japanu do kolovoza 1945. godine i poraza te zemlje štovalo poput božanstva. Hirohito je bio na tronu kada su se dogodili svi važniji događaji rata na Pacifiku - napad Japana na Pearl Harbor te predaja Japana nakon američkog bacanja nuklearnih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

Sjedinjene Američke Države dopustile su Hirohitu da ostane na tronu nakon Drugog svjetskog rata jer su se bojale utjecaja komunizma i političke nestabilnosti, ali su mu oduzele božanski status. Hirohito je tada postao simbolom ujedinjenosti japanskog naroda. Njegov sin Akihito vlast je preuzeo 1989. godine te je veći dio svog vremena na tronu proveo popravljajući odnose s nacijama kojima je Japan naštetio.

Povjesničari i dalje dvoje oko toga koliko je Hirohito sudjelovao u odlučivanju tijekom Drugog svjetskog rata. Japanski su konzervativci osjetljivi na svako povezivanje Hirohita, koji je nakon smrti dobio ime Car Shōwa, i strahota koje je počinilo Japansko carstvo, saveznik nacističke Njemačke i fašističke Italije.

"Pokazivanje Hitlera, Mussolinija i Cara Shōwe u istom kontekstu potpuno je neprihvatljivo", rekao je Isozaki.

Ukrajinska je vlada uklonila Hirohitovu fotografiju iz videa i ispričala se zbog greške. "Nije nam bila namjera uvrijediti prijateljski narod Japana", rekla je ukrajinska vlada. Ukrajinski ambasador u Japanu Serhij Korsunskij također se ispričao zbog videa te dodao da onom koji ga je radio "nedostajalo razumijevanja povijesti".

Neki korisnici Twittera iz Japana nastavili su kritizirati Ukrajinu zbog originalnog videa te su pozvali svoju vladu da prestane podupirati Ukrajinu. Drugi su pak rekli da bi bilo prikladnije da je u video uvrštena fotografija premijera Toja koji je 1948. proglašen ratnim zločincem te obješen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 15:16