KORISNA TEHNOLOGIJA

U Japanu usjeve čuvaju robotski vukovi: Evo koliko košta ‘Monster Wolf‘ s rotirajućom glavom i crvenim LED očima

Japan se okrenuo novim tehnologijama za zaštitu usjeva zbog starenja stanovništva: broj ovlaštenih lovaca je u zemlji pao za 91 posto

Robotski vuk

 Toru Yamanaka/Afp

Usjeve na poljoprivrednim posjedima u Japanu sve češće čuvaju roboti vukovi, dronovi koji ispuštaju zvukove laveža i druga visokotehnološka sredstva. Ako se divlji medvjedi, veprovi ili majmuni, i druge životinje koje se smatraju štetočinama za usjeve približe, mali senzori ovih robotskih životinja će se aktivirati i uključiti zvukove i pokrete u metalnim rukama, nogama i glavama.

Divlje životinje u Japanu uzrokuju 120 milijuna dolara štete usjevima godišnje. Najviše tome pridonese jeleni i veprovi, koji su odgovorni za 60 posto štete.

Razlog zašto se Japan okrenuo novim tehnologijama za zaštitu usjeva je starenje stanovništva. Broj ovlaštenih lovaca je u zemlji pao za 91 posto. U 1975. godini prema nacionalnim statiskimama bilo je 518.000 lovaca. U 2018. njihov broj je iznosio 44.604. Istovremeno, prema podacima Ministarstva okoliša, populacija jelena iznosi 2,6 milijuna, a veprova 800.000.

Poljoprivredni i ruralni stanovnici odabiru danas proizvode za zaštitu poput lovačkog drona. Dron imena UD4JH tvrtke Aero košta 11.300 dolara, može ispaljivati vatromet i puštati zvuk laveža pasa. Lajanje se čuje na zemlji čak i kada je dron na visini od 100 metara. The Japan Times piše da je oko 100 jelena i veprova uhvaćeno lovom uz pomoć dronova u posljednje dvije godine, a brojne lovačke skupine su počele koristi ovaj uređaj.

Poljoprivrednicima i lovcima je privlačan robotski vuk imena ‘‘Monster Wolf‘‘. Vuk je popularan čuvar usjeva na drugom najvećem japanskom otoku Hokkaidu, u sjevernom djelu zemlje. Čudovišni vuk je obložen umjetnim krznom, ima rotirajuću glavu, crvena LED svjetla za oči i zvučnik koji se aktivira ako njegovi infracrveni senzori otkriju životinju u blizini. Robotski vuk može emitirati šezdeset zvukova uključujući urlike jačine 90 decibela, zavijanje, lavež, pucanj i buke strojeva. Cijena robotskoj vuka kreće se od 3.400 do 4.300 dolara, a jedan vuk može čuvati četiri do pet hektara zemlje.

image

Robotski vuk

Ken Satomi/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Pravi japanski vuk lutao je središnjim i sjevernim otocima zemlje prije nego što je izlovljen do istrebljenja prije više od jednog stoljeća. Tvrtka Wolf Kaumy koja je proizvela robotskog vuka, trenutno razvija model na kotačima koji će moći patrolirati farmama. Prema rječima poljoprivrednika za Japan Times ovaj robotski vuk jednako je učinkovit i štiti tamošnje usjeve. Vuk je već bio predmet medijske pažnje u 2020. godine kada je grad Takikawa na Hokkaidu instalirao nekoliko vukova kako bi zaštitio građane od divljih medvjeda koji su lutali četvrtima prije zimskog sna.

image

Robotski vuk

Ken Satomi/The Yomiuri Shimbun Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:45