STROŽE MJERE

U Italiji novi rekord novozaraženih, uvedeno obvezno cijepljenje za sve radnike starije od 50 godina

Od onih kojima je danas potrebno bolničko liječenje protiv te bolesti u Italiji u bolnicama je čak 72 posto nevakciniranih

Red za cijepljenje u Napulju

 Laporta Salvatore/ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Zaraza koronavirusom SARS-CoV2 razbuktala se Italijom žešće nego ikada dosad, pa je vlada premijera Marija Draghija donijela večeras nove i još strože mjere, trseći se tako smanjiti smrtonosnost covida-19 izazvanoga spomenutim koronavirusom.

Novozaraženih je danas (u srijedu) bilo gotovo 189.109, što je apsolutni dnevni rekord otkako se koronavirus prvi put uselio u Italiju. Tako je bez otpora pao prethodan rekord od 155.820 zaraženih dan ranije. Od toga je 51.587 u samoj Lombardiji, a petoznamenkasti brojevi zabilježeni su u metropolitanskim gradovima Milanu odnosno Rimu.

Danas je bilo u Italiji ukupno 1.421.117 osoba oboljelih od covida-19, što je također rekord: 2,5 posto ukupnog broja stanovništva!

Od covida je danas u razdoblju od 24 sata umrla 231 osoba, ipak manje nego u užasnim proljetnim danima 2020. Dan ranije prijavljeno je 259 smrtnih žrtava (ali dio otpada na nezabilježene preko vikenda). Ukupno umrlih u Italiji od covida-19 je 1185 u sedam dana, odnosno čak 138.216 od početka pandemije u toj zemlji.

Smanjenje broja umirućih i umrlih duguje se relativno visokom postotku procijepljenosti vakcinama protiv covida-19. Nisu apsolutno zaštitile stanovništvo, ali su umanjile smrtonosnost.

Od onih kojima je danas potrebno bolničko liječenje protiv te bolesti u Italiji u bolnicama je čak 72 posto nevakciniranih.

S druge strane bolest opako hvata sve mlađe i mlađe, pa se tako u tjedan dana udvostručio broj mlađih od četiri godine kojima je dijagnosticiran covid-19.

Talijanska vlada je večeras odlučila da se protiv covida-19 moraju cijepiti svi uposleni na talijanskom ozemlju s navršenih 50 godina, bez obzira na državljanstvo. Ta mjera vrijedi do 15 lipnja ove godine.

Neće smjeti na radno mjesto bez potvrde o vakciniranju trima dozama protucovidske vakcine, ili pak potvrdom o nedavno preboljenoj bolesti. I oni koji su covid-19 preboljeli moraju se cijepiti u roku od šest mjeseci poslije toga žele li raditi ili ulaziti u niz prostora zabranjenih necijepljenima.

Bez covidske "superpotvrde" neće se smjeti ući na radno mjesto, nego će s njega biti neopravdano odsutni i ostati bez plaće za sve vrijeme dok se ne vrate na posao - ali neće ostati bez radnog mjesta.

Izravna nastava u školama ipak nije obustavljena. Na nastavu na distanci, dakle on line, preći će se samo kada covidom-19 bude istodobno zaraženih četiri ili više u razredu. Dotad će nezaraženi ostati razredu, a pozitivni će nastavu ipak morati pratiti audiovizualnom vezom (on line).

Covid-19 je opet posve uneredio talijansko nogometno prvenstvo. U ligi A ovaj čas je oko 90 zaraženih, pa u četvrtak i petak otpadaju četiri utakmice.

Matematički modeli predviđaju da će broj oboljelih i mrtvih ubrzano rasti barem do sredine ovog mjeseca. Tome je pridonijela i stanovita opuštenost preko božićnih i novogodišnjih praznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:13