NOVI SOJ KORONE

U Italiji je otkriven prvi slučaj omikrona: ‘Pacijent i njegova obitelji su dobrog zdravlja‘

Italija je u petak zabranila ulazak na svoj teritorij svim osobama koje su "posljednjih 14 dana boravile u Južnoj Africi".

Prizor iz tramvaja u Milanu.

 Jakub Porzycki

U Italiji je otkriven prvi slučaj nove covid varijante omikron kod muškarca u području Napulja, koji se vratio iz Mozambika, objavio je u subotu Viši zdravstveni institut (ISS).

"Laboratorij bolnice Sacco u Milanu, specijalizirane za zarazne bolesti, sekvencirao je genom iz pozitivnog uzorka pacijenta koji je došao iz Mozambika", navodi ISS u priopćenju.

"Pacijent i članovi njegove obitelji su dobrog zdravlja. Zakazano je sekvenciranje uzoraka uzetih od članova njegove obitelji koji žive u regiji Kampanija", dodaje ISS.

Italija je u petak zabranila ulazak na svoj teritorij svim osobama koje su "posljednjih 14 dana boravile u Južnoj Africi".

Osim toga svi letovi iz te regije su zabranjeni.

Vlada također zahtijeva da se sve osobe koje su boravile u Južnoj Africi posljednjih 14 dana, a već su na talijanskom tlu, jave odmah zdravstvenim vlastima, da naprave molekularni test, ostanu u karanteni 10 dana i zatim ponove test.

Italija, kao i cijela Europa doživljava porast broja novozaraženih covidom-19 i pokušava se zaštititi na sve načine.

U srijedu je talijanska vlada odlučila ubrzati cijepljenje trećom, booster dozom cjepiva protiv covida i uvesti ograničenja za necijepljene.

Italija koja ima više od 133.000 umrlih od početka pandemije, posljednjih dana ima više od 10.000 novozaraženih dnevno, a u subotu ih je bilo 12.877.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:28