DUGINE BOJE I BOMBE

U Harkivu održan MetroPride: Povorka LGBTIQ osoba zbog sigurnosti sišla u metro

Brojni članovi ukrajinske LGBTIQ zajednice uključili su se u borbu kao vojnici, a formirana je i zajednica LGBTIQ Military

Harkiv Pride 2019. godine

 Sergey Bobok/Afp

U Harkivu koji je i nakon oslobođenja cijele oblasti, zbog blizine ruske granice i dalje na udaru ruske artiljerije s područja Belgoroda, ove nedjelje održan je prvi MetroPride, povorka pripadnika LGBTIQ zajednice i njihovih saveznika. Zbog opasnosti od bombi, povorka je održana u gradskoj podzemnoj željeznici, a kako javlja nevladina organizacija Harkiv Pride, prošli su sve tri linije podzemne, obišli 10 stanica te napravili dva presjedanja.

Sudionici su bili odjeveni u odjeću s motivima všivanke, tradicionalne ukrajinske narodne nošnje, a iz Harkiv Pridea javljaju, putem društvenih mreža, da je MetroPride prošao sigurno. Vele da se dogodio samo jedan napad na sudionika u centru grada, koji je bio u izvezenoj košulji i fotografirao veliku zastavu Ukrajine, tako da bi incident, kako kažu u Harkiv Prideu, mogao biti zasnovan "i na homofobiji i na ukrajinofobiji".

Sudionici ovogodišnjeg MetroPridea položili su i vijence te zapalili svijeće u spomen na članove LGBTIQ zajednice poginule u borbi za slobodu Ukrajine.

Inače, u Ukrajini su se posljednjih godina dogodili veliki pomaci u borbi za prava LGBTIQ zajednice, a došlo je i do rasta podrške unutar opće populacije, pa je broj onih koji imaju neutralan ili pozitivan stav prema njima narastao s 34 posto iz 2016. na 57,6 posto iz ove godine. Te i druge podatke anketa koje pokazuju promjenu javnog mijenja u pozitivnom smjeru u svibnju je objavila organizacija Kijiv Pride.

U travnju ove godine, krovna organizacija Ukraine Pride odazvala se pozivu supruga boraca jedinice Azov u tada opkoljenom Mariupolju te prikupila financijska sredstva za njihovu pomoć. Kako su tada istaknuli i jedni i drugi, unatoč različitim uvjerenjima, oni žele nastaviti dijalog i konfrontaciju mišljenja u slobodnom, demokratskom okruženju, gdje im je Rusija zajednički neprijatelj.

Brojni članovi i članice LGBTIQ zajednice uključili su se u borbu za oslobođenje Ukrajine kao vojnici, a formirana je i zajednica LGBTIQ Military koja ima vlastiti simbol, prišivku s likom jednoroga uz ukrajinski grb. Vojnici i vojnikinje, kao i transrodne osobe iz LGBTIQ zajednice, objavljivali su posljednjih mjeseci na Instagramu i drugim društvenim mrežama svoje fotografije, uz pozive na pomoć u naoružavanju Ukrajine.

Borba ove zajednice za svoja prava unutar ukrajinske vojske započela je 2018., kada se na izložbi koja se bavi LGBTIQ vojnicima "outao" Viktor Pilipenko, pripadnik dobrovoljačkih postrojbi, veteran rata u Donbasu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:11