MUNJEVITA OPERACIJA

U filmskoj akciji uhvaćen jedan od vođa ISIS-a: ‘Stigli su s dva helikoptera. Sve je bilo gotovo za 7 minuta...‘

U priopćenju koalicije navodi se da je misija pomno planirana kako bi se smanjio rizik od kolateralne štete ili štete među civilima

Ilustracija

 Massoud Hossaini/Afp

Koalicijske snage predvođene SAD-om priopćile su da su zarobile visokog vođu Islamske države u noćašnjem napadu na sjeveru Sirije, prenosi BBC.

Čovjek po imenu Hani Ahmed al-Kurdi bio je 'iskusan tvorac bombi i operativni moderator', stoji u izvješću koalicije.

Grupa za promatranje rekla je da su vojnici izbačeni s dva helikoptera u blizini turske granice, u selu al-Humaira u pokrajini Alep koju drži oporba.

Uslijedilo je sedam minuta oružanog sukoba između vojnika i mještana prije nego što su helikopteri ponovno uzletjeli, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Kasnije su sletjeli u bazu u regiji Kobane.

Stanovnik al-Humaire, Mohammed Youssef kazao je da su vojnici upali u kuću na rubu sela u kojoj su, kako vjeruje, boravili raseljeni ljudi iz grada Alepa.

'Nakon što su helikopteri otišli, krenuli smo prema kući i tamo zatekli svezane žene i djecu na polju', rekao je za AFP.

'Poveli su jednog muškarca sa sobom, ali ne znamo gdje su ostali muškarci. Nakon što smo žene odvezali, rekli su nam da su uzeli čovjeka po imenu Fawaz'.

U priopćenju koalicije navodi se da je misija 'pomno planirana kako bi se smanjio rizik od kolateralne štete ili štete među civilima'.

'Operacija je bila uspješna; nijedan civil nije ozlijeđen niti itko od koalicijskih snaga, te nije bilo oštećenja koalicijskih zrakoplova ili imovine.'

Washington Post je citirao američke dužnosnike koji su rekli da je zarobljeni vođa IS-a bio Ahmed Kurdi, također poznat kao guverner Rake.

Al-Raka je grad istočno od Alepa koji je de facto bio glavni grad 'kalifata' kojeg je proglasila Islamska država 2014. godine, nakon što je zauzela velike dijelove Sirije i Iraka i nametnula svoju brutalnu vlast milijunima ljudi.

IS su koalicija i milicijski savez Sirijskih demokratskih snaga predvođeni Kurdima otjerali sa svog posljednjeg dijela teritorija 2019., ali UN procjenjuje da još uvijek ima između 6000 i 10.000 boraca u Siriji i Iraku koji nastavljaju izvoditi napade, zasjede i bombardiranja uz cestu.

U veljači su američke specijalne snage izvele sličnu operaciju u pokrajini Idlib koju drži opozicija tijekom koje je poginuo tadašnji sveukupni vođa ISIS-a Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi.

Qurayshi, čije je pravo ime Amir al-Mawla, detonirao je bombu u svom skrovištu, ubivši sebe i članove svoje obitelji.

ISIS je nakon toga imenovao Abu al-Hassana al-Hashemija al-Qurayshija za svog nasljednika, ne dajući dodatne detalje o njegovom identitetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:34