SPRIJEČEN NAPAD?

U dvorani uoči proslave 20 godina Republike Srpske pronašli arsenal oružja! Je li planiran atentat na Dodika i Tadića?

Top Serb officials, from left to right, the President of Bosnia's Serb-run part the Republika Srpska Milorad Dodik, a member of Serb royal dynasty Prince Alexander Karadzordjevic, Republic of Srpska Prime Minister and parliament speaker Aleksandar Dzombic, Nikola Spiric and Igor Radojicic gather to mark the 20th anniversary since the founding of the Republika Srpska in Banja Luka, 140 kms north west of Sarajevo, Bosnia, on Monday, Jan. 9, 2012. On Jan 9, 1992 Bosnian Serbs established a Serb republic in parts of Bosnia after the country declared independence from former Yugoslavia despite opposition from ethnic Serbs. This triggered the country's brutal 1992-95 war. The Serb Republic was recognized by the 1995 Dayton Peace Agreement which ended the conflict, as one of the two highly independent parts of Bosnia which are linked by a weak central government. (AP Photo/Radivoje Pavicic)
 AP

Više od tri kilograma razornog eksploziva TNT-a, detonator, snajper, dvije automatske puške, dva škorpiona, prigušivač i 400 metaka pronašla je policija u Banjaluci u dvorani u kojoj su političari iz Srbije i Republike Srpske proslavili 20 godina od osnivanja srpskog entiteta u BiH. Banjalučke Nezavisne novine objavile su da je arsenal otkriven u nedjelju, dan uoči proslave.

Direktor policije RS Gojko Vasić izjavio je da se do okončanja istrage ne može govoriti o tome da li je naoružanje pronađeno u dvorani "Borik" bilo namijenjeno za teroristički napad ili atentat.

Dvorana je bila slabo osigurana, a najmanje 500 radnika radilo je na pripremi proslave.

Ne zna se kad je eksploziv mogao biti postavljen, ali Nezavisne pišu da je prije svake važnije manifestacije obavljan anti-diverzijski pregled. Prije jedne utakmice dvoranu su pregledali agenti izraelskog Mossada, pišu Nezavisne, ali ništa nisu pronašli.

Radio-televizija RS-a (RTRS) je u izvanrednim vijestima emitiranim u 11 sati javila je kako je javnost šokirana, jer sve ukazuje da je oružje koje pronađeno moglo da se koristi za ‘teroristički’ napad, posebno zbog činjenice da je na svečanoj akademiji bilo više od 1.000 zvanica iz RS, BiH i regije, a među njima i predsjednici RS-a i Srbije Milorad Dodik i Boris Tadić”.

RTRS je u svojoj informaciji podvukao da na svečanoj akademiji “nije bilo bošnjačkih dužnosnika i stranih diplomata”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 18:55