‘UPLATIO SAM SUMI...‘

U dva dana booking na Airbnb-u za ukrajinske gradove doživio veliki rast, objašnjavamo o čemu se radi

Bojana Ćulum Ilić za akciju je doznala na Twitteru. Odlučila se i sama pomoći tako što će rezervirati stan u Harkivu

Prizor iz Harkiva

 Sergey Bobok/AFP

Bojana Ćulum Ilić, izvanredna profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, preko Airbnb-ja na tri je dana bukirala apartman u ukrajinskom Harkivu, za Dan žena.

Alan Bahorić, PR stručnjak iz Zagreba, odlučio je sebi za rođendan 23. ožujka "pokloniti" petodnevno putovanje u Sumi.

Njih dvoje, jasno, neće otputovati u ove ukrajinske gradove koji zbog ruske agresije zadnji tjedan trpe teško bombardiranje, a čiji su stanovnici već danima u podrumima, ali su se kao na stotine ljudi diljem svijeta pridružili akciji na društvenim mrežama kako bi pomogli ukrajinskim Airbnb domaćinima.

Akcija je nastala spontano 2. ožujka, a u samo 48 sati, objavio je na Twitteru suosnivač i glavni izvršni direktor Airbnb-ja Brian Chesky, na tisuće gostiju iz cijelog svijeta bukiralo je preko 61.000 noćenja u ukrajinskim gradovima koji su zahvaćeni ratnom invazijom Rusije.

Uplaćeno 2 milijuna dolara

U samo dva dana, kažu nam u Airbnb-iju, ukrajinskim domaćinima na taj je način uplaćeno gotovo 2 milijuna dolara, a najpoznatija globalna platforma za kratkoročni najam smještaja odrekla se svih naknada za domaćine i goste.

Uz to, osigurat će potpuno besplatno 100.000 smještajnih jedinica za ukrajinske izbjeglice, a kao odgovor na rusku invaziju, blokirali su buking za Rusiju i Bjelorusiju, tako da se tamo preko Airbnb-ija ne može unajmiti smještaj, niti ruski i bjeloruski gosti mogu bilo gdje u svijetu bukirati apartman ili sobu.

- Više od 34.000 noćenja rezervirali su gosti iz SAD-a, više od 8000 gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, a oko 3000 kanadski gosti. Vrijednost rezervacija je oko 2 milijuna dolara, a Airbnb se odrekao svih naknada - odgovorili su nam iz Airbnb-ija, no nemaju još najnovije podatke kao i one za Hrvatsku.

Bojana Ćulum Ilić za akciju je doznala na Twitteru. Odlučila se i sama pomoći tako što će rezervirati stan u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu na istoku koji danima Rusi napadaju iz svih raspoloživih sredstava. Poslala je mail vlasnici stana Nataliji kojoj je objasnila da neće doći, ali da tako želi simbolično pomoći i poslati im poruku ohrabrenja jer joj se to učinilo kao dobra akcija direktne pomoći ljudima.

Dala joj je i e-mail te poručila da se jave i njeni prijatelji kojima treba pomoći.

- Napisala sam joj da budu hrabri, strpljivi i da se čuvaju, te da i sami imamo ratna iskustva. Da im sada treba način da to prebrode, kroz humor, zajednički će to proći. Ona je bila beskrajno emotivna, zahvaljivala se, a mene je njen mail potpuno emotivno dotukao – kaže Bojana Ćulum Ilić.

Prva rezervacija

Nataliji je to bila prva rezervacija nakon početka rata, poslala joj je fotografije iz podruma gdje boravi sa svojom obitelji, napisala joj je na ukrajinskom veliku zahvalu i rekla kako se nada da će se i vidjeti u njihovom lijepom Harkivu kad ovo zlo prođe.

- Napisala mi je da su trenutno u jednom dijelu velikog podruma zgrade. Njena obitelj za sebe je sredila jednu prostoriju, na podu su spužve i madraci na kojima spavaju. Na fotografijama se vidi da je tamo puno ljudi, cijele obitelji, žene i djeca. Imaju osigurane obroke, jer su mi slali i fotografije za vrijeme ručka gdje je cijela obitelj sjedila za drvenim stolom. Taj dan su, rekla mi je, stajali 4,5 sata u redu ispred trgovine kako bi kupili namirnice i da je bombardiranje trajalo dok su čekali. Jako su uplašeni, tužni i zbunjeni i nisu uopće u situaciji da razmišljaju o napuštanju grada jer ne znaju mogu li se sigurno kretati – priča nam Bojana.

Natalija joj je rekla da je njen prekrasan grad sada neprepoznatljiv, jer je skroz razrušen, ali da će zajedničkim snagama vratiti ljepotu Harkivu kada rat završi i da bi voljela da i Bojana onda dođe kod nje, jer su sada postale i prijateljice iako se nikada u životu nisu vidjele.

- Apsolutno mislim otići kada ovo završi. A za to vrijeme dok traje rat, rekla sam joj da ću joj rado pomoći ako se ona i njena obitelj odluče otići iz Ukrajine. Sigurna sam da ćemo im u Hrvatskoj pronaći smještaj – kaže Bojana.

"Put u Sumi"

Alan Bahorić ove se godine, kaže, odlučio "počastiti" putovanjem u Sumi, grad na sjeveroistoku Ukrajine uz rusku granicu.

- Prije nego pomislite da se radi o neukusnoj šali, uvjeravam da nema ničeg šaljivog ili blesavog jer u Sumi naravno neću otputovati. Plaćanjem smještaja nadam se da sam barem malo ublažio muke ljudima koji su kao i ja, Airbnb hostovi, a prije nekoliko dana srušio im se svijet, mnogima i dom. Neće te ljude spasiti moja uplata, ali nadam se da su javljanjem totalnog stranca dobili tračak nade i vjere da nisu sami prepušteni užasima za koje su najmanje krivi – napisao je Bahorić na Facebooku.

Za Jutarnji priča kako je kao PR stručnjak bio sumnjičav jer je jako osjetljiv na zlouporabu koncepta društvene odgovornosti, ali kad je shvatio da su akciju doista pokrenuli sami korisnici, i da tako direktno pomaže ljudima koji u roku 24 sata dobiju novac na račun, i sam se kao domaćin, uključio.

- Rezervirao sam smještaj na pet dana kod Alane u Sumiju. Za taj grad do prije neki dan nisam ni čuo i vjerojatno nikada ne bih tamo otišao, ali na ovaj način direktno sam pomogao i na neki način želim potaknuti i druge da naprave isto – kaže Bahorić.

U tom je trenutku pomislio na Vukovarce, Osječane, Dubrovčane koji su u jesen 1991. prolazili isti pakao i zapitao se kako bi se oni osjećali da su tada postojale društvene mreže i Airbnb i da su njima potpuni neznanci iz cijelog svijeta uplaćivali smještaj.

- Alana je majka dvoje djece i sada žive u podrumu, bez struje i vode. Puno joj znači da joj je pomogao potpuni neznanac iz Hrvatske i da joj je pokazao da nisu sami. Rekla mi je da mi ne može puno pisati jer nemaju struje, a u kratkoj poruci mi se zahvalila na pomoći. Ja sam joj napisao da se nadam da ćemo se jednom i stvarno vidjeti – kaže Bahorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 17:37