ARHITEKTURA

U Dubaiju otvoren Muzej budućnosti u eliptičnoj građevini od čelika i stakla na sedam etaža

Muzej budućnosti u skladu je s vizijom novog Dubaija i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Zgradu je projektirao domaći arhitekt Shaun Killa

 Karim Sahib/Afp/Profimedia

U Dubaiju je uz laserski light-show otvoren najnoviji muzej u elitnoj financijskoj četvrti, Muzej budućnosti. Smješten je u neobično arhitektonsko zdanje od čelika i stakla, srebrne boje i u unutrašnjosti elipse.

Ukrašen je arapskom kaligrafijom, kojom su po građevini ispisani citati vladara Dubaija i predsjednika Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Rašid Al Maktuma.

Taj je šeik jedan od glavnih predvodnika nove misije Emirata, koja je usmjerena na smanjenje ovisnosti te zemlje o energentima. Žele u Dubai i druge gradove privući tehnološke, financijske i druge tvrtke koje bi im pomogle ostvariti taj cilj.

Muzej je visok 77 metara i proteže se na 30 tisuća metara kvadratnih, a spaja tri elementa - zelenilo, strukturu i zrak.

Njegova je zadaća ponuditi prostor za inovativne i futurističke ideologije, usluge i proizvode.

Samu zgradu ugledni je časopis National Geographic uvrstio na popis 14 najljepših muzeja na svijetu, a za projekt je zaslužan arhitekt Shaun Killa.

U skladu s ciljevima za budućnost, zgrada je samoodrživa - napaja se na 4000 megavata solarne energije iz stanice povezane sa samom zgradom.

Prva izložba u muzeju poziva posjetitelje u 2071. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:50