COVID-19

U DRŽAVI S NAJVEĆIM ZALIHAMA NAFTE PRIJETI EKSPLOZIJA KORONAVIRUSA 'Ovdje ni inače nema vode u bolnicama, maski, rukavica... A sad je došao i virus'

 
 Federico Parra / AFP

Venezuela se, zbog problema u vlastitom zdravstvenom sustavu, nalazi među zemljama najpogođenijim problemima zbog novog koronavirusa. Nestašica je osnovnih higijenskih potrepština, bolničkih kreveta je nedovoljno, nema dovoljno izolacijskih centara, a i u one postojeće teško je dospjeti jer nedostaje ambulantnih kola.

- Mi smo stručnjaci kada su krizna vremena u pitanju. Ali, situacija s Covid-19 je potpuno drugačiji izazov i trebat će nam puno veća podrška - rekao je neimenovani zdravstveni radnik za britanski Guardian.

Prema podacima od utorka, u toj su zemlji zabilježena 33 slučaja zaraze, svega tri dana nakon što su potvrđena prva tri slučaja. Vlasti su reagirale uspostavom karantene u glavnom gradu Caracasu te na još šest lokacija, a uvedena je i zabrana putovanja - mjere su najprije uspostavljene u zaraženim područjima, ali su u ponedjeljak proširene na čitavu državu.

Divlja hiperinflacija

Ipak, vjeruje se da to neće biti dovoljno i izvjesno je da bi se epidemija mogla proširiti Venezuelom. List navodi kako se radi o jednoj od zemalja s najvećim zalihama fosilnih goriva, koja se unatoč tome koprca u višegodišnjim ekonomskim i društvenim problemima. Hiperinflacija divlja, inflacija je prošle godine dosegla 10 tisuća posto, zbog čega i u svakodnevnim situacijama nedostaje osnovnih potrepština poput hrane i lijekova. Bolnice se redovito suočavaju s isključenjima struje, a osnovna oprema poput lateks rukavica ili osnovnih antibiotika često im je nedostupna. U takvim se uvjetima šire inače lako izlječive bolesti, poput difterije, ospica i malarije, a na sve je još "došao" i koronavirus.

- Zdravstveni sustav je u potpunosti oslabljen i nema mogućnost ili resursa odgovoriti na osnovne zdravstvene probleme, a kamoli epidemiološku situaciju poput Covid-19 - rekao je Guardianu José Félix Olett, zdravstveni stručnjak koji je bio na čelu venezuelanskog ministarstva zdravstva od 1997. do 1999.

Deteriorated medical equipment is seen at the Guiria hospital, in Guiria, Venezuela, on March 14, 2020. - Human rights organizations recently warned Venezuela faced catastrophic consequences from the COVID-19 coronavirus pandemic which threatens to overwhelm its crumbling health system. (Photo by Federico PARRA / AFP)
Federico Parra / AFP

Upitnik koji su popunjavali liječnici diljem zemlje došao je do frapantnih rezultata. Tako je samo 25 posto ispitanih reklo da u svojim zdravstvenim ustanovama imaju pouzdan izvor tekuće vode, dok su se dvije trećine izjasnile da nemaju dovoljno rukavica, maski, sapuna, naočala, spužvi... U Sveučilišnoj bolnici u Caracasu čak 80 posto liječnika priznao je da zarazne pacijente tretiraju bez adekvatne zaštitne opreme.

- Liječnik koji se bavi zaraženim trebao bi imati zaštitnu opremu. Osoba koja skuplja taj opasni otpad trebala bi imati zaštitnu opremu. Ništa od toga u Venezueli trenutno se ne provodi - rekao je predstavnik sindikata zaposlenika bolnica i klinika Mauro Zambrano.

Sve to dovelo je do apsurdne situacije u kojoj su u ponedjeljak zaposlenici najmanje dvije bolnice počeli sami izrađivati improvizirane maske.

Apsurdne izolacijske mjere

Mnogi prst odgovornosti upiru u predsjednika Nicolasa Madura, čije zdravstvene mjere smatraju neadekvatnima.

- Kada njegovi cenzori blokiraju informacije, teško je ljudima prenijeti informacije koje moraju znati. Žalosno je da su njegove mjere dovele do toga da ćemo sigurno imati više smrti od koronavirusa nego što bismo ih inače imali - rekao je novinarima opozicijski političar i liječnik José Manuel Olivares.

List ističe kako je zasad nejasno kako će se prema ovoj, krajnje neugodnoj situaciji, izjasniti međunarodna javnost. Naime, čak 50 država te Sjedinjene Američke Države protive se Madurovu režimu i zagovaraju legitimitet oporbenog Juana Guaidóa, dok aktualna vlast uživa podršku zemalja poput Kube, Kine i Rusije. Sam Maduro rekao je pak, u obraćanju u kojem je zbog pandemije izdao zabranu letova, kako su za sve odgovorne američke sankcije, zbog kojih ustanove nisu u mogućnosti kupiti zdravstvenu opremu.

Feliciano Reyna, voditelj nevladine organizacije koja u Caracasu donosi lijekove onima kojima su potrebni, kaže da su izolacijske mjere u Venezueli same po sebi apsurdne.

- Ako vam se ne odvozi otpad iz stanova, ako nemate tekuće vode kojom biste mogli oprati ruke, sama izolacija mogla bi postati opasna. Za ovo uopće nismo pripremljeni - rekao je, zaključuje Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 02:13