Report Gojka Drljače

U dosadašnjem tijeku pandemije pokazalo se kako treba pratiti podatke iz Izraela, evo što oni kažu o 4. dozi

Izraelci dokazali: Niti četvrta doza ne štiti od zaraze omicron varijantom
 Jack Guez/AFP

Iako je u hrvatskom medijskom prostoru više stručnjaka najavljivalo nastavak cijepljenja četvrtom, petom pa čak i s više doza cjepiva za covid-19, čini se da toga neće biti, barem ne kada su u pitanju postojeća cjepiva. U dosadašnjem tijeku pandemije pokazalo se kako treba pratiti podatke iz Izraela jer je ta zemlja bila pionir cijepljenja, pa su stoga i prvi ustanovili kako zaštita od cjepiva značajno slabi nakon 4-6 mjeseci, a pogotovo kad je stigao zarazniji delta soj SARS-CoV-2 virusa.

Sada su pak u Izraelu požurili cijepiti starije od 60 godina četvrtom booster dozom računajući kako će tako zaustaviti najnoviji omicron val, ali su se morali suočiti sa zaključkom kako niti četvrta doza ne može zaustaviti omikron infekcije. Prema pisanju Jerusalem Posta preliminarni rezultati studije uglednog Sheba Medical Centera pokazali su da četvrta doza iznova diže razinu antitijela, ali ipak ne štiti od omikron varijante. Studija je rađena na 150 radnika u zdravstvu, a utvrđeno je kako se cijepljeni četvrtom dozom malo manje inficiraju omicron varijantnom nego kontrolna grupa, ali su te brojčane razlike vrlo male odnosno nisu signifikantne.

„Dva tjedna nakon administriranja četvrte doze vidimo dobro povećanje antitijela, čak više nego kod treće doze, ali nedovoljno visoko protiv omicron varijante“, objasnila je prof. Gili Regev-Yochay za Jerusalem Post. Regev-Yochay tvrdi kako su među liječnicima koje su cijepili četvrtom dozom dobili serološki rezultat niži od 700, što je niže nego što su očekivali od boostera. „Sada znamo kako bi razina antitijela potrebna za zaštitu od omikrona trebala biti još viša, što je za ova cjepiva previše, iako se radi o dobrim cjepivima“, naglasila je Regev-Yochay.

Istraživači Sheba Medcal Centera testirali su i Pfizerovo i Modernino cjepivo, a rezultati su bili slični, odnosno razočaravajući po pitanju zaštite od same infekcije.

I pored ovakvih rezultata Regev-Yochay podržala je odluku epidemiološki vlasti da s četvrtom booster dozom cijepe sve starije od 60 godina.

„Vjerujem kako je odluka da se osigura četvrta doza za ranjivi dio populacije možda korektna jer može osigurati neke koristi, iako nema osnove podržati davanje četvrte doze cijeloj populaciji“, rekla je Regev-Yochay.

U Izraelu je u dva tjedna više od 550.000 starijih od 60 primilo četvrtu dozu cjepiva. U ovom trenutku prerano je davati ocjene u kojoj mjeri četvrta doza smanjuje teške ishode, ali je jasno da nije uspješna kad je u pitanju zaštita od same infekcije omikron varijantom.

Brif:

1 Nakon napada na tankere u Ujedinjenim Arapskim Emiratima cijena nafte po Brent indeksu skočila je na razinu višu od 85 dolara za barel, odnosno najvišu od 2014. godine. Goldman Sachs podigao je svoje projekcije cijene nafte u 2022. i 2023. te predviđaju da će u trećem kvartalu cijena ići iznad 100 dolara za barel.

2 Brodarske kompanije lani su zaradile 150 milijardi dolara ali ne mogu osigurati dovoljno brze isporuke te ekonomisti upozoravaju da na taj način generiraju inflaciju.

3 Po prvi put od 2014. godine japanska centralna banka podigla je procjenu inflacije. Čak i u Japanu cijene su počele rasti.

Preporuka dnevnog štiva:

Godišnje pismo Dan Wanga - veliki osvrt na godinu iza nas u Kini

Oporezivanje bogatstva - povijesna iskustva i što se postiglo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 23:35