KAKAV PROPUST

U domu za starije proglasili je mrtvom, a u pogrebnom poduzeću opipali puls: ‘Hvatala je zrak‘

Dom za skrb o starijim osobama u predgrađu Des Moinesa u Iowi kažnjen je s 10.000 dolara nakon šokantne pogreške

Mrtvačnica (ilustracija)

 Calmettes/Bsip/Bsip/Profimedia/Calmettes/bsip/bsip/profimedia

Dom za skrb o starijim osobama, koji se nalazi u predgrađu Des Moinesa u američkoj državi Iowi, kažnjen je s 10.000 dolara nakon šokantne pogreške - mrtvom su proglasili 66-godišnju ženu, koja je kasnije u pogrebnom poduzeću pokazivala znakove života.

Naime, Centar Glen Oaks, koji skrbi o oboljelima od Alzheimerove bolesti, navodi u izvješću da je 66-godišnjakinja 3. siječnja proglašena mrtvom. Bolovala je od rane demencije, anksioznosti i depresije, a štićenica centra bila je od 28. prosinca 2022.

Njezino tijelo u vreći s patentnim zatvaračem odvezeno je u pogrebno poduzeće i krematorij Ankeny, no tamošnji djelatnici ustanovili su da još uvijek diše te su pozvali hitnu pomoć. Prevezena je u bolnicu Mercy West Lakes. Disala je, ali nije bila pri svijesti.

- Oko 8:26 sati osoblje pogrebnog poduzeća otvorilo je vreću i utvrdilo da se prsa ‘preminule‘ žene pomiču i da ona hvata zrak - stajalo je u izvješću.

Na kraju su je vratili u dom za specijalnu skrb, gdje je doista preminula 5. siječnja, kad su uz nju bili članovi obitelji, navodi se u izvješću.

Zaposlenica Glen Oaksa, koja je radila u smjeni 3. siječnja kad je 66-godišnjakinja prvi put proglašena mrtvom, rekla je istražiteljima da je ona prva medicinskoj sestri rekla da žena ne diše i nema puls.

Medicinska sestra, koja je cijelu noć bila pokraj štićenice, također nije mogla opipati puls te je utvrdila da žena ne diše. Pregledavala je ženu još pet minuta nakon čega ju je proglasila mrtvom. Bilo je oko 6.30 ujutro, otprilike 90 minuta nakon prve prijave člana osoblja.

Zaposlenik pogrebnog poduzeća i druga medicinska sestra, koji su preminulu ženu stavili u vreću, a zatim prebacili u vozilo pogrebnog poduzeća oko sat vremena kasnije, također nisu utvrdili znakove života, navodi se u izvješću.

Odjel za inspekcije i žalbe ustvrdio je da centar za skrb "nije pružio odgovarajuće smjernice kako bi osigurao odgovarajuću skrb" prije nego što je žena proglašena mrtvom.

Lisa Eastman, izvršna direktorica Centra Glen Oaks, izjavila je da centar pruža odgovarajuću skrb svojim štićenicima i da je i dalje predan pružanju skrbi štićenicima na kraju života.

- Svi naši djelatnici redovito se obučavaju o tome kako najbolje pružiti njegu na kraju života i prijelaz u smrt za naše štićenike.

Policija zbog ovog slučaja ipak neće uputiti kaznenu prijavu.

Portal Iowa Capital Dispatch izvijestio je u veljači 2022. godine da je centar Glen Oaks kažnjen s 500 dolara jer nije izvršio potrebne provjere zaposlenika. Naime, utvrđeno je da petero djelatnika nije prošlo potrebnu obuku za rad u takvoj ustanovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:18