OTIŠAO BROJ 1

U DOBI OD ČAK 146 GODINA UMRO NAJSTARIJI ČOVJEK NA SVIJETU Bio je strastveni pušač i nadživio je četiri supruge: 'Ja sam već dugo želio umrijeti...'

 YouTube

Navodno najstariji čovjek na svijetu umro je u dobi od 146 godina. Indonežanin Sodimedjo, poznatiji kao Mbah Ghoto (Djed Ghoto) rođen je u prosincu daleke 1870. godine, prema njegovim dokumentima.

Djedica Ghoto bio je okorjeli pušač i nadživio je četiri supruge, a umro je protekle nedjelje u svom selu u središnjoj Javi, nakon što se vratio iz bolnice gdje je otišao 12. travnja zbog pogoršanog zdravlja. Kad se vratio iz bolnice, počeo je jesti sve manje i manje hrane i uzimati sve manje vode. Trajalo je to samo nekoliko dana. "Nije tražio puno. Prije smrti samo je želio da ga mi, njegova obitelj, pustimo da ode", ispričao je BBC-ju njegov unuk Suyanto.

U životu se bavio zemljoradnjom i ribarstvom, a imao je staus lokalnog junaka i volio je prisjećati se priča iz života u vrijeme japanske i nizozemske kolonizacije. "Život je samo pitanje prihvaćanja svoje sudbine puna srca. Ja sam već dugo želio umrijeti", kazao je lokalnim novinama prošle godine.

'Djed Ghoto' ipak nije bio službeno priznat kao nastariji živući čovjek na svijetu, jer je Indonezija počela bilježiti rođenja tek 1900. godine. Međutim, Mbah Ghoto imao je indonezijske dokumente sa svojim datumom rođenja.

Službeno najstarije živuće ljudsko biće u zabilježenoj povijesti je bila Francuskinja Jeanne Calment, koja je umrla 1997. u dobi od 122 godine. Trenutno najstarija (i još živa) osoba je 117-godišnja Jamajčanka Violet Brown.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:15