POPLAVE I ODRONI

U dijelovima Japana palo gotovo 1.000 litara kiše, ima i žrtava: ‘Fronta stoji i hrani se vlagom, bit će još gore‘

Rijeke su se izlile u nekoliko gradova, uključujući Kurume u Fukuoki, a u drugima su se opasno približile izlijevanju
Poplave u Japanu
 AFP PHOTO/Nagasaki Kenou Fire Department

Jedna žena je poginula, a dvije osobe su nestale u subotu nakon što su obilne kiše uzrokovale klizišta koja su odnijela najmanje dvije kuće u zapadnom Japanu, rijeke se izlijevaju iz svojih korita, a kiše nastavljaju harati Japanom.

Na širem području zapadnog Japana, osobito na najjužnijem glavnom otoku Kyushu, pala je rekordna količina oborina. Napadalo je 956 milimetara kiše na jednom području u tri dana do subote u podne.

image
Poplave u Japanu
AFP PHOTO/Nagasaki Kenou Fire Department

Japan je proglasio najvišu razinu upozorenja kojom je obuhvaćeno 1,5 milijuna ljudi, objavila je javna televizija NHK. Japanska meteorološka agencija (JMA) upozorila je da će pasti još kiše idućih nekoliko dana.

"Ljudi moraju poduzeti korake kako bi se pobrinuli za svoju sigurnost", rekao je dužnosnik JMA-e na konferenciji za medije.

"Gotovo nije bilo pomaka kišne fronte od Japana, a hrani se toplim i vlažnim zrakom što je čini još aktivnijom", rekao je.

Rijeke su se izlile u nekoliko gradova, uključujući Kurume u Fukuoki, a u drugima su se opasno približile izlijevanju. Bio je visok vodostaj rijeke Kamo koja protječe kroz drevnu prijestolnicu Kyoto, ali to područje do subote u podne nije bilo poplavljeno.

image
Poplave u Japanu
AFP PHOTO/Nagasaki Kenou Fire Department

Došlo je do klizišta u nekoliko dijelova prefekture Nagasaki, a jedno klizište odnijelo je najmanje dvije kuće pri čemu je stradala žena, a njezin suprug i kći su nestali. Spasiocima u potrazi pomažu i vojnici, objavila je NHK.

Željeznica Shinkansen obustavljena je na većem dijelu pruge između Tokija i Kyushua.

Obilne kiše sada haraju središnjim dijelom najvećeg glavnog otoka Honshu. JMA je upozorila da će kišna fronta iznad Japana vjerojatno potrajati tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:19