RUŠENJE VLADE

U Crnoj Gori ponovno vrije, na prosvjed u Podgorici stigli i ministri: ‘Izdaja, izdaja!‘

Crnogorski parlament trebao bi 4. veljače raspravljati o inicijativi za smjenu crnogorske vlade

Ilustracija

 Savo Prelevic

Prosvjedima protiv najave rušenja aktualne crnogorske vlade i mogućeg formiranja manjinske, koji se danima održavaju u gradovima širom Crne Gore, pridružio se u nedjelju navečer u Podgorici i dio ministara, te dio zastupnika vlasti u crnogorskom parlamentu.

Aktualni potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović ranije je najavio da će njegova politička stranka Ujedinjena reformska akcija (URA) uskratiti podršku vladi, a sredinom prošlog tjedna zajedno sa zastupnicima oporbe pokrenuli su inicijativu za opoziv vlade.

Na početku prosvjeda pročitan je proglas u kojemu se između ostalog tvrdi da se prosvjednim okupljanjima brani narodna volja, te da je manjinska vlada neprihvatljiva, dok su prosvjednici skandirali „Izdaja, izdaja“.

Prosvjedima su se pridružili vodeći ministri u vladi Zdravka Krivokapića, ministar financija Milojko Spajić, gospodarstva Jakov Milatović te ministrica prosvjete Vesna Bratić, koji su priopćili da iza manjinske vlade ne stoji međunarodna zajednica.

"Treba demistificirati to da iza manjinske vlade stoji međunarodna zajednica. Iza manjinske vlade stoji prevara volje birača od 30. kolovoza kada je smijenjena Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića", rekao je ministar Milatović, te je istaknuo da su izvanredni izbori jedino ustavno i pošteno rješenje da se riješi ova situacija.

Crnogorski parlament trebao bi 4. veljače raspravljati o inicijativi za smjenu crnogorske vlade, a dan ranije na dnevnom redu bit će inicijativa za skraćenje mandata skupštini Crne Gore koju je predala vlada premijera Krivokapića.

Inicijativu za smjenu vlade potpisali su zastupnici URA, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije, Liberalne partije (LP) te dio zastupnika Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Nešto ranije je posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar rekao u intervjuu za Glas Amerike da SAD ne smatraju prosrpski Demokratski front "odgovarajućim partnerom" te da DF inicira podjele u Crnoj Gori, blokira reforme i put ka Europi. Mediji su prenijeli da bi Escobar trebao doputovati u Crnu Goru 1. veljače samo nekoliko dana uoči početka rasprave.

URA, koja u crnogorskom parlamentu ima tri zastupnika, potpisala je krajem prosinca s oporbenom Bošnjačkom strankom i Socijalističkom narodnom partijom, strankom iz vlasti, memorandum o suradnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 15:22