POMOĆ IZBJEGLICAMA

U Češkoj jednokratno mogu dobiti do 730 kuna, a Poljska daje 80 eura po članu obitelji

Vlada u Češkoj trenutno razmišlja o uvođenju fiksnog iznosa pomoći koji bi izbjeglice dobivali automatski
 Peter Lazar/AFP

Broj Ukrajinaca koji od sve agresivnijih ruskih napada bježe u obližnju Češku povećava se velikom brzinom. Prije pet ih je dana bilo 50.000, u srijedu dvostruko više, a danas ih sigurno ima i više od sto tisuća. S početkom je tjedna 57.000 osoba dobilo posebnu vizu koja im omogućava dulji boravak u Češkoj i otvara pristup tržištu rada, kao i mogućnost dobivanja socijalne pomoći. Prema procjeni češkog MUP-a, država ima osiguran smještaj za otprilike 250.000 osoba.

Sve troškove smještaja plaćaju općinske vlasti područja gdje su izbjeglice smještene, a češki obrazovni sustav može primiti oko 100.000 izbjegličke djece.

Dok se djeca školuju ili pohađaju besplatni vrtić, roditelji (80 je posto majki, očevi su ostali u Ukrajini boriti se s Rusima) mogu odmah tražiti i dobiti radnu dozvolu na dvije godine, koju će produljivati opet na dvije godine. Podnesu li zahtjev, bit će uvršteni na burzu. Zdravstveno osiguranje rješava se automatski s dobivanjem vize. Češka je za ukrajinske izbjeglice osigurala i sustave financijske pomoći.

Predviđene rezerve

- Izbjeglice iz Ukrajine mogu zatražiti izvanrednu financijsku pomoć zbog oštećena zdravlja koja, ovisno o godinama osobe, iznosi od 1970 čeških kruna (oko 580 hrvatskih kuna) do 2490 čeških kruna (više od 730 hrvatskih kuna). Ova pomoć je jednokratna. Vlada trenutačno razmišlja o uvođenju jednostavnog fiksnog iznosa pomoći po osobi koji bi izbjeglice automatski dobivale - rekao je Milan Hovorka, veleposlanik Republike Češke u Hrvatskoj.

I Poljska se trenutačno nosi s izbjegličkom krizom. Od početka ruske agresije u njihovu je zemlju ušlo više od milijun ljudi iz Ukrajine, uglavnom žene i djeca. Za ukrajinske su mališane domaćini osigurali besplatne jaslice i vrtić, jednako državne i privatne, a mogu se odmah upisati i u školu.

- Cilj je osigurati ljudima normalan život, a i Poljskoj treba na tisuće radnika - govori načelnik u Veleposlanstvu.

Poljska će izbjeglicama isplatiti jednokratnu potporu - za samca 120 eura, obiteljima 80 eura po članu,a po djetetu mlađem od 18 godina mjesečna je potpora 120 eura. Zakon predviđa stvaranje rezerve za posebne namjene u iznosu od 8 milijardi poljskih zlota (1,6 milijardi eura).

Upis školaraca

Što se tiče Republike Slovačke, većina izbjeglica, njih čak 80 posto, nastavlja put dalje prema zemljama zapadne Europe. Do utorka u podne iz Ukrajine je u Slovačku ušlo 140.700 osoba. Na pitanje poštuje li se direktiva od 4. ožujka, prema kojoj sve osobe izbjegle iz rata u Ukrajini trebaju biti stambeno zbrinute izvan prihvatnih centara i dvorana, iz slovačkog veleposlanstva kažu da oni to "rješavaju na dnevnoj bazi i na ad hoc osnovi".

Slovački Međuresorni krizni stožer, kažu, priprema pregled stanova kojih je iz dana u dan sve više na raspolaganju. Ukrajinski školarci odmah se po dolasku mogu upisati u slovačke škole i vrtiće, a njihovim je roditeljima dopušteno raditi bez radne dozvole. Zdravstveno osiguranje im je dostupno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 17:37