NOVI UDARAC VLADI U TEHERANU

U Bruxellesu usvojen embargo: Od 1. srpnja u Europu ne smije ući ni kap iranske nafte!

'Cijene nafte će porasti, pa će najveće štete od embarga imati baš Europljani', navedeno je u reakciji koju je prenijela iranska novinska agencija Fars
 (AP Photo/U.S. Navy)

ZAGREB - Nijedna tvrtka iz Europske Unije ne smije sklopiti novi ugovor o kupnji iranske nafte , a postojeći ugovori smiju ostati na snazi najdulje do 1. srpnja ove godine. Smjernice su to danas usvojenog embarga na iransku naftu koji su ministri vanjskih poslova zemalja EU usvojili na sastanku u Bruxellesu . Embargo bi na snagu trebao stupiti već ovog tjedna.

Nakon ranije uvedenih ograničenja na poslovanje s iranskim bankama, ovo je najizravniji udarac vladi u Teheranu čiji je cilj natjerati Iran da se vrati pregovorima o svom nuklearnom programu koji uključuje i razvoj nuklearnog oružja. Iran i dalje tvrdi da je jedini cilj tog programa iskorištavanja nuklearne energije za civilne svrhe.

Jedan od visokih iranskih državnih dužnosnika odgovorio je da će Iran odmah prestati isporučivati naftu zemljama EU.

- Cijene nafte će porasti, pa će najveće štete od embarga imati baš Europljani - navedeno je u reakciji koju je prenijela iranska novinska agencija Fars.

Većina iranske nafte ionako završi u azijskim zemljama, a Sjedinjene Države i EU pokušavaju nagovoriti Japan, Južnu Koreju i druge kupce iranske nafte da se priključe embargu.

Istovremeno, kroz Hormuški tjesnac, usko grlo svjetske trgovine naftom kroz koji prolazi petina godišnje proizvodnje, danas je prošao američki nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln. Američki nosač uplovio je u Perzijski zaljev unatoč prijetnji Irana da će u tom slučaju blokirati Hormuški tjesnac.

Najveći kupci iranske nafte u 2010.:

Kina 20%

Japan 17%

Indija 16%

Italija 10%

Južna Koreja 9%

Ostali 28%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:07