POSEBNI IZASLANIK

U Bruxellesu iznenađeni odlukom iz Londona: Boris Johnson na Balkan šalje jednog od najjačih ‘teškaša‘

Ne smijemo dopustiti nikakav povratak u nasilje i podjele iz prošlosti, upozorava premijer Boris Johnson

Sir Stuart Peach

 Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Donedavni šef Vojnog komiteta NATO-a, Sir Stuart Peach, bit će posebni britanski izaslanik za Zapadni Balkan, odlučio je premijer Boris Johnson. London time slijedi postupke Washingtona koji je imenovao posebnog izaslanika za tu regiju Gabriela Escobara te posebnog izaslanika za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Mathewa Palmera. Europska unija ima posebnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije i druga pitanja Zapadnog Balkana, Miroslava Lajčaka, i izvršna direktorica iz Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Angelina Einchorst vodi u ime EU pregovore o izbornoj reformi u BiH.

U priopćenju britanske vlade o imenovanju posebnog izaslanika za Balkan navodi se da se time pokazuje privrženost stabilnosti i prosperitetu te regije. Stuart Peach će dužnost preuzeti čim odstupi iz dužnosti predsjedavajućeg vojnog odbora NATO-a, što je najveća vojna funkcija u ovom vojnom savezu.

- Kao posebni izaslanik premijera, Sir Stuart će raditi s liderima Zapadnog Balkana, kao i s ostalim partnerima u regiji i šire te sa saveznicima u SAD-u i Europi u promoviranju i jačanju regionalne stabilnosti. Njegov će posao uključiti i promoviranje snažnih demokratskih institucija i otvorenog društva, pomoći u borbi protiv organiziranog kriminala i drugih zajedničkih sigurnosnih izazova, ohrabrivanje rješenja preostalih iz sukoba, poput ratnih zločina i nestalih - stoji u priopćenju britanske vlade.

U istom se navodi da će u BiH britanski izaslanik pružati potporu visokom predstavniku Christianu Schmidtu te će raditi s partnerima i u pružanju potpore dijalogu između Srbije i Kosova u kojemu posreduje Europska unija.

U istom priopćenju navodi se kako je visoki predstavnik upozorio da se BiH suočava s najvećim egzistencijalnim prijetnjama u poslijeratnom razdoblju te da postoji realna mogućnost za daljnje podjele i sukob.

Isto priopćenje citira i izjavu premijera Borisa Johnsona:

- Ujedinjena Kraljevina je duboko privržena jačanju europske sigurnosti. Zapadni Balkan se suočava s najvećom prijetnjom stabilnosti i sigurnosti u više od dva desetljeća. Mi imamo odgovornost učiniti sve što možemo da bismo očuvali ono što smo ostvarili putem dijaloga i mira - ne smijemo dopustiti nikakav povratak u nasilje i podjele iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost koje Sir Stuart posjeduje pojačat će napore međunarodne zajednice u zaštiti mira i promoviranju euroatlantskih integracija koje su ključne za regiju - rekao je Boris Johsnon.

U Bruxellesu nisu iznenađeni ovom odlukom Londona koji želi ostati važan faktor u regiji i nakon što je UK napustila Europsku uniju. Kao članica NATO-a, ali i kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a te članica skupine Quinte (SAD, UK, Francuska, Italija i Njemačka), Velika Britanija svakako ima važnu ulogu u regiji.

No neki diplomati u Bruxellesu iznenađeni su što se britanska vlada odlučila na to mjesto staviti takvog “teškaša”. On je, osim šefa Vojnog odbora NATO-a, bio i šef glavnog stožera britanske vojske.

Iako između EU i UK postoje mnoge nesuglasice nakon Brexita, na Zapadnom Balkanu surađuju i žele se zajedno angažirati u promicanju prozapadnih snaga u regiji kojima veliki izazov pruža sve veći utjecaj Rusije, ali i drugi faktori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:30