GOTOVA PRIČA?

U Bosni su svjesni da su izgubili bitku protiv Hrvatske za Trgovsku goru: ‘To je to, nemamo više aduta‘

Iako su Slovenci nudili Hrvatima da zajedno grade odlagalište u blizini elektrane, Hrvatska je to odbila zbog visokih troškova

Mira Majkić pokazuje vojarnu Čerkezovac

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

BiH nema više aduta za sprečavanje odlaganja radioaktivnog otpada u Dvoru, u blizini rijeke Une na granici sa Hrvatskom. Odlaganje počinje a bitka je, smatraju mnogi, davno izgubljena, piše Deutsche Welle u opsežnoj analizi problema.

Programom zbrinjavanja radioaktivnog otpada Hrvatske do 2060. godine, lokacija na Trgovskoj gori kod Dvora i vojarna Čerkezovac, već su odabrane za skladištenje niskog i srednjeg nivoa radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško u Sloveniji. Vlasništvo nad ovom elektranom dijele Hrvatska i Slovenija pa samim tim i sve poslove u vezi s radioaktivnim otpadom. Ove dvije zemlje obvezale su se ugovorom da će Hrvatska do 2023. godine preuzeti svoj dio radioaktivnog otpada jer NE Krško ima za to obavezu samo do isteka ove godine.

Iako su Slovenci ponudili Hrvatima da zajedno grade odlagalište u blizini elektrane, Hrvatska je odbila, kako kažu stručnjaci, zbog visokih troškova. Zbog toga je donosena odluka da se otpad prenese u Hrvatsku, gdje će ga skladištiti zajedno sa ostalim nuklearnim otpadom.

Čerkezovac lokacija od 1999.

Zanimljivo je da se u Strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada vojarna Čerkezovac navodi kao lokacija za skladištenje još 1999. godine, kroz Program prostornog uređenja Hrvatske (Narodne novine 50/99). 14 godna kasnije, lokacija Trgovske gore utvrđena je kao konačna lokacija. Ni 1999, ni 2013, nitko iz Bosne i Hercegovine nije reagirao.

Na nedavnom sastanku resornih ministara u Savjetu ministara BiH, Elmedina Konakovića i Staše Košarca, zaključeno je da prethodna diplomacija nije ništa uradila po ovom pitanju, pa će stoga „u narednom razdoblju u fokusu aktivnosti biti upoznavanje svih relevantnih međunarodnih institucija, te zvaničnih vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji, o jedinstvenom stavu iz BiH kada je u pitanju Trgovska gora", stoji u priopćenju nakon sastanka.

Kašnjenje od 24 godine

Sve institucije, prvo Republike Srpske a zatim i Bosne i Hercegovine, reagirale su prije nekoliko godina, prvi put ozbiljnije 2019. godine. Tada su u Novom Gradu, čiji su mještani udaljeni samo nekoliko stotina metara od lokacije, prosvjedovali zbog ovog problema. Vlada RS čak je 2019. godine kompletan pojas na toj lokaciji proglasila Nacionalnim parkom, ali je Hrvatska i dalje nastavila s pripremama.

BiH je tada, s nekoliko godina zakašnjenja s obzirom na planove Hrvatske, formirala stručni i pravni tim, a nakon toga i koordinacijski. No gotovo četiri godine od formiranja, održano je svega nekoliko sastanaka, na kojima nije bilo dogovora.

Službene reakcije iz Hrvatske nema, osim u onom dijelu da se nastavljaju poslovi na pripremi lokacije vojarne Čerkezovac, što je u nekoliko navrata potvrdio i premijer Hrvatske, Andrej Plenković, piše DW.

„Sve je već dogovoreno na višem nivou. Hrvatska neće mijenjati lokaciju, to je za nas gotova stvar. Obećano je i da nikakve tužbe pred međunarodnim sudovima neće biti pokretane", rekao je izvor iz hrvatskog tima, koji je sudjelovao u dosadašnjim razgovorima. Da je tako, može se zaključiti i iz poteza timova u BiH koji trenutno nemaju nikakav konkretan odgovor na cijelu situaciju.

„Činjenica je da oni rade korak po korak", kaže Emir Dizdarević, član stručnog tima BiH, dodajući da je Hrvatska završila geološka, geofizička i geohidrološka istraživanja te da se samo čeka ekološka dozvola s još nekim uvjetima koje treba ispuniti.

„Mi smo bili nedavno u Krškom. Pokazali su nam taj otpad, tih 50 posto koje bi Hrvatska trebala prebaciti na lokaciju Čerkezovac. Slovenija, koja ima odobrenu lokaciju u Vrbinama, nije još počela s radom", kaže Dizdarević. Prema podacima iz Slovenije, regulatorna tijela ove zemlje odobrila su izgradnju skladišta 600 metara od NE Krško zbog trenutnog manjka skladišnog kapaciteta.

Slovenija produžila dozvolu za još 20 godina

Prema podacima iz Slovenije, regulatorna tijela ove zemlje odobrila su izgradnju skladišta 600 metara od NE Krško zbog trenutnog manjka skladišnog kapaciteta. „Mjesta ima za 990 kontejnera. To bi trebalo biti dovoljno za slovenačku polovinu otpada iz NE Krško. Odlagat će se u betonske kontejnere", ističu iz Agencije za radioaktivni otpad Slovenije.

Cijena skladišta koje je na dubini od 55 metara je 194 milijuna eura, a Hrvatskoj je bilo ponuđeno da zajedno grade i koriste to skladište. Međutim, Hrvatska je to odbila s obzirom da se lokacija na Čerkezovcu već priprema.

Pored toga, Slovenija je dobila ekološku dozvolu za nuklearnu elektranu Krško na još 20 godina, što znači da će polovica radioaktivnog otpada za to razdoblje završiti u Dvoru u Hrvatskoj. Tako će nekoliko stotina metara od sliva rijeke Une, on predstavljati potencijalnu opasnost za oko 250.000 stanovnika.

„Posebno zabrinjava dosadašnja inertnost Ministarstva vanjskih poslova BIH, koje se do sada ponašalo kao navijač koji gleda utakmicu omraženog nogometnog kluba, a ne kao netko tko mora biti na terenu, čiji doprinos je ključan za ishod ove životno važne utakmice", kaže aktivist Mario Crnković iz Udruženja Green Team iz Novog Grada.

„Očigledno netko kod nas nije htio sebi zadavati puno posla. Sve se ignoriralo kao da se ne dešava. Imamo pravni i stručni tim koji ne poduzima detaljne korake. BiH se odnosi prema ovom kao da će to proći samo od sebe", kaže Crnković, koji ima saznanja da se u Hrvatskoj priprema pravna obrana koja bi umanjila uspjeh eventualne međunarodne tužbe BiH protiv Hrvatske.

„U Zagrebu otpad i nikom ništa"

Viši naučni suradnik Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, Tonči Tadić, kaže za DW da je takav potez besmislen, kao i daljnje stopiranje cijelog projekta. To je, kako tvrdi, završena stvar a prašina koja se podigla oko svega, bespotrebno je dobila toliki značaj.

„Deset godina je tražena lokacija za odlagalište otpada jer je trebalo ispuniti sve standarde. Ali ovdje govorimo o otpadu niskog i srednjeg radioaktivnog spektra. Ne o istrošenom nuklearnom gorivu", kaže Tadić, podsjećajući da je takav otpad uskladišten 30 kilometara sjeverno od Zagreba.

„I nikom ništa. A tu na institutu usred Zagreba, na 30 metara od mojg ureda, skladište je instituta koje je na kilometar i pol od geološkog rasjeda i epicentra potresa. Usred milijunskog grada. Ne znam postoji li blesavija lokacija za otpad od te", kaže Tadić, koji je član znanstveno tehničkog odbora Europske zajednice za atomsku energiju (Euroatom).

Proces razgradnje i uklanjanja nuklearnog postrojenja (dekomisija) NE Krško, trebala bi započeti za 50 godina i koštat će milijardu eura. Od toga će na zbrinjavanje otpada biti utrošena polovica tih sredstava, koja će se dijeliti na Hrvatsku i Sloveniju, s obzirom na zajedničko vlasništvo.

Ekološka renta kao izlaz

„Meni se čini pametnijim da tih 250 milijuna eura odu na lokaciju u Hrvatskoj za ekološku rentu za sve gradove s obje strane granice, nego da to junački isporučimo Sloveniji, uz opasnost koja teži nuli", kaže Tadić. Usporedbe radi, vlada Slovenije plaća naknadu općini Vrbina nadomak NE Krško gotovo šest milijuna eura godišnje, dok je za općinu Dvor planirani iznos na godišnjem nivou oko milijun eura.

Iako će politička priča o upozorenjima ili recipročnim mjerama, poput one o skladištenju radioaktivnog otpada iznad Dubrovnika još biti aktualne, sve više se razmišlja o dogovoru koji bi značio utvrđivanje ekološke rente za mjesta u okolini Trgovske gore. Iz općine Novi Grad, međutim, za sada ne prihvaćaju ovu mogućnost jer, kako su rekli, ne postoji novac kojim se mogu nadoknaditi životi 250.000 stanovnika ovog kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:08