VELIKA POLICIJSKA AKCIJA

U Belgiji zaplijenjeni narkotici vrijedni 1,3 milijuna eura

vinkovci,080104-crnau pretresu kuce vinkovcanina iz krim miljea pronadjeno oko 1060 ekstazija 780 g kokaina krivotvorene novcanice i ukradeni dokumentisnimio damir glibusic
 Damir Glibušić / CROPIX

Belgijska policija zaplijenila je tablete ecstasyja i kemijskih supstance za proizvodnju droge ulične vrijednosti od 1.3 milijardi eura, što je jedna od najvećih takvih zaplijene u Europi. Devet muškaraca i dvije žene, u dobi od 30 do 50 godina, uhićeni su i optuženi su za posjedovanje, proizvodnju i krijučarenje droga. Osumnjičenici su iz Poljske, Belgije i Turske, a dio su šireg međunarodnog kriminalnog lanca. Policija je u sklopu istrage pretražila zgrade u Nizozemskoj i Poljskoj pa je tako riječ o širokoj međunarodnoj policijskoj akciji. Policija je nakon operacije izjavila kako su se za proizvodnju droge koristila dva laboratorija i skladišta te kako su izgrađeni lažni zidovi u njima kako bi se izbjeglo otkrivanje nezakonitog 'kuhanja'. Njaveći laboratorij je pronađen u skladištu jedne farme u šumi kraj grada Chimayja u juænoj Belgiji. Otkriće laboratorija za proizvodnju droga u Chimayju šokiralo je gradonačelnika Francoisea Fassiauxa, koji se istaknuo kako očito ruralna područja zemlje više nisu pošteđena ozbiljnog kriminala. "Trebamo pojačati nadzor na ovim cestama, istaknuo je.

Policija je orkila kako je pronašla 600 kilograma materijala. "S 25 kilograma može se proizvesti 1.5 milijuna tableta ecstasyja. Zamislite što se može sa 600 kilograma, objasnio je glasnogovornik ureda federalnog tuæitelja Wenke Roggen. Dodao je kako su danas, dan nakon pronalska, radnici u zaštitnim odijelima još uvijek čistili otkrivena mjesta. Nešto sintetičke droge otkriveno je i u jednoj garaži u podgrađu Bruxellesa. Prvaosudni izvori ističu kako su svi uhićeni dio organizacije za čije se postojanje zna već niz godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:46