ZBOG ŠIRENJA ZARAZE

U Bavarskoj zatvoreni kafići i diskoteke: Necijepljeni praktički u lockdownu, uvodi se pravilo 2G plus

Od danas u Bavarskoj necijepljeni ne mogu nigdje osim na posao i u dućan. U Sjevernoj Rajni Vestfaliji ne mogu ni u dućan

Prizor iz Augsburga

 Christof Stache/AFP

Njemačka je danas ponovo zabilježila rekordan broj zaraženih (66.884 u jednom danu, 7-dnevna incidencija prvi put je premašila 400 na saveznoj razini), a bolnice u Bavarskoj zbog preopterećenosti pripremaju prebacivanje većeg broja pacijenata u druge dijelove zemlje.

Od danas u Bavarskoj necijepljeni ne mogu nigdje osim na posao i u dućan. U Sjevernoj Rajni Vestfaliji ne mogu ni u dućan.

Bavarska je od danas zatvorila kafiće, klubove i diskoteke, smiju raditi restorani (samo za cijepljene) do 22 sata. Dodatno su sužene mogućnosti necijepljenima od danas i u saveznim državama Rhineland-Pfalz, Donja Saska i Saska-Anhalt, od prije u Thüringenu, Saskoj, Berlinu i Brandenburgu.

Pravilo 2G (samo cijepljeni ili oni koji su preboljeli Covid) sve češće se zamjenjuje s pravilom 2G plus: uz potvrdu da ste cijepljeni ili preboljeli virus treba vam i negativni PCR test za ulazak u klubove i diskoteke u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, u kafiće, klubove i na događaje u Baden-Württembergu. U toj će državi necijepljeni noću smjeti izaći samo uz valjani razlog, a smjet će samo u dućane s hranom.

Za kulturne, sportske i zabavne događaje u Bavarskoj se može samo s 2G potvrdom o cijepljenju i preboljenju. U mjestima gdje je incidencija veća od 1000 u tjedan dana, zatvaraju se hoteli i otkazuju kulturni i sportski događaji. Već desetak dana u Njemačkoj je na snazi pravilo da zaposleni na posao mogu samo uz Covid potvrdu - vrijedi i negativan rezultat testa - a to 3G pravilo uvedeno je i za vlakove i autobuse.

Savez udruga za borbu protiv raka izašao je u javnost sa zahtjevom za obavezno cijepljenje. Sve više političara zastupa obavezno cijepljenje.

"U ovom trenutku ne možemo zanemariti činjenicu da se situacija s pandemijom masovno pogoršava. Ako bolnice i jedinice intenzivne njege više ne mogu izvršavati svoje zadaće zbog preopterećenja, moramo intervenirati", izjavila je Susanne Schreiber, zamjenica predsjednika Njemačkog etičkog vijeća, skupa stručnjaka čije mišljenje često traže Bundestag i njemačka vlada.

Etičko vijeće dosad je bilo suzdržano prema ideji obaveznog cijepljenja za sve, ali situacija se brzo pogoršava. Njemačka ima 404,5 novooboljelih na 100.000 stanovnika u tjedan dana, Hrvatska 780, a Austrija, u kojoj je na snazni novi lockdown, 1.110.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2021 19:46