ROBERT GOLOB

‘U azilima imamo vrlo lošu situaciju. Žica prema Hrvatskoj ne služi svrsi, skinut ćemo je‘

Rekao je da su centri pretrpani, kako zbog ilegalnih migranata, a isto tako zbog izbjeglica iz Ukrajine

Robert Golob

 Jure Makovec/AFP

Slovenski premijer Robert Golob rekao je u srijedu da je njegova vlada odlučna u namjeri da ukloni protumigrantske prepreke s granice prema Hrvatskoj koje su po njegovim riječima nehumane i ne služe svrsi zbog koje su postavljene.

- Ustrajemo u najavi da ćemo ih ukloniti. Policija radi operativni plan za skidanje ograde i žice kojim će se odrediti gdje ćemo s time najprije početi i kad će konačno biti skinuta", kazao je Golob nakon sjednice vlade, odgovarajući na novinarska pitanja.

Službena izvješća granične policije govore da je nezakonitih prijelaza granice opet sve više i da migracijski pritisak zadnjih mjeseci raste, no Golob je na pitanje treba li zato plan o skidanju ograde odgoditi kazao da ne jer upravo porast nezakonitih prijelaza potvrđuje da takve prepreke "ne služe svrsi zbog kojih su postavljene", a uz to je takav način zaprečavanja nehuman i opasan.

"U azilnim centrima i domovima za migrante imamo sada vrlo lošu situaciju jer se prijašnja vlada tim problemom nije htjela baviti", kazao je Golob, uz obrazloženje da su centri pretrpani, kako zbog ilegalnih migranata koje policija uhvati prilikom prelaza južne granice, a isto tako zbog izbjeglica iz Ukrajine zbog predugih birokratskih postupaka kojima su potonji izloženi.

Golob je kazao da njegova vlada zato priprema organizacijske i druge promjene kako bi poboljšala tu situaciju s migrantima i izbjeglicama i učinila je humanijom. Po njegovim riječima izbjeglice iz Ukrajine sada moraju čekati i po dva do tri mjeseca da dobiju odluku o svom statusu, što je uvjet da dobiju zakonska prava koja su im dana u mandatu prijašnje vlade Janeza Janše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 23:16