SMANJIVANJE NASILJA

Twitter uvodi opciju revidiranja odgovora: ‘Kad rasprave postanu užarene, kažete i stvari koje ne mislite‘

Korisnik će upit o revidiranju odgovora dobiti ako je, poruku koju je htio poslati, Twitter ocijenio kao potencijalno uvredljivu
 Lionel Bonaventure/AFP

Twitter pokušava smanjiti nasilje na društvenoj mreži tako što će korisnike tražiti da pregledaju i revidiraju odgovor koji su namjeravali poslati.

Platforma je u srijedu objavila da je upit o pregledavanju/revidiranju odgovora uvela za račune na engleskom jeziku koji koriste Twitter na Appleu i Androidu.

"Kad rasprave postanu užarene, kažete stvari koje možda i ne mislite. Kako bismo vam omogućili da preispitate odgovor, uvodimo upit koji vam daje mogućnost revidiranja odgovora prije objave ako je rječnik koji se koristi uvredljiv", objavili su u svibnju 2020. godine.

Korisnik Twittera upit o revidiranju odgovora dobit će ako je, poruku koju je htio poslati, Twitter ocijenio kao potencijalno uvredljivu, poput psovke ili uvredljive primjedbe.

Nakon godinu dana eksperimentiranja, tvrde da su se upiti pokazali uspješnim.

"Na početku testiranja korisnici su ponekad nepotrebno dobivali upite jer algoritmi nisu mogli uhvatiti nijanse u razgovorima i nisu mogli razlikovati uvredljivu opasku od sarkazma i prijateljske zafrkancije. Analizirali smo rezultate, prikupili povratne informacije od javnosti i radili na rješavanju naših pogrešaka, uključujući nedosljednosti u otkrivanju", objavili su u Twitteru.

Podaci pokazuju da je 34 posto korisnika revidiralo svoj odgovor ili se odlučilo da uopće ne pošalje odgovor.

Nakon što su jednom dobili upit, korisnici su u prosjeku slali 11 posto manje uvredljivih odgovora.

Twitter se mnogo puno do sada našao na udaru kritika zbog nasilja na društvenoj mreži, a rasprava o moderiranju sadržaja postala je posebno usijana kad su platforme počele suspendirati račune Donalda Trumpa.

Dok su jedni vidjeli zabranu korištenja društvenih mreža kao način na koji se kompanije bore protiv nasilja i lažnih vijesti, drugi su isticali kako je riječ o cenzuri.

Od siječnja do lipnja 2020. godine Twitter je uklonio potencijalno uvredljive sadržaje objavljene s 1,9 milijuna računa i suspendirao 925 700 računa zbog kršenja pravila Twittera.

Upit o revidiranju odgovora mogao bi smanjiti broj uvreda na platformi, ali kritičari smatraju kako bi platforma također trebala uvesti opciju uređivanja.

Naime, na Twitteru ne postoji mogućnost uređivanja jednom objavljenog tweeta, zbog čega korisnici ove društvene mreže svako malo prosvjeduju.

No, ako je suditi prema izjavama izvršnog direktora Twittera, Jacka Dorseya, ne namjeravaju tako brzo uvesti opciju uređivanja.

"Razlog što nema gumba za uređivanje je taj što je Twitter započeo kao usluga slanja SMS poruka", objasnio je Dorsey Wiredu „Kao što znate, jednom kad pošaljete SMS poruku, ne možete ju promijeniti. Željeli smo sačuvati taj osjećaj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:48