PLAN RAZVOJA

Tvrtka Pfizer će mRNA tehnologiju koristiti i u razvoju drugih vrsta cjepiva

Uspjeh te tehnologije potaknulo je farmaceutske tvrtke da ju koriste i izvan razvoja cjepiva, uključujući u borbi protiv raka
Ilustracija
 Jung Yeon-je/AFP

Pfizer planira mRNA tehnologiju, korištenu u cjepivu protiv koronavirusa koje je proizveo s njemačkim BioNTechom, koristiti i za razvoj cjepiva za druge viruse, piše u utorak Wall Street Journal.

Američka tvrtka koja je razvila cjepivo protiv koronavirusa s njemačkim partnerom BioNTechom spremna je samostalno raditi na mRNA tehnologiji nakon prošlogodišnjeg iskustva, rekao je njezin šef Albert Bourla za Wall Street Journal.

Cjepivo Pfizera i BioNTecha, stvoreno na platformi mRNA tehnologije njemačke tvrtke, na testiranjima se pokazalo 90 posto djelotvorno protiv covida-19 te danas igra veliku ulogu u borbi protiv te bolesti koja je odnijela gotovo tri milijuna života.

Cjepivo dviju tvrtki je, uz mRNA cjepivo koje je razvila američka kompanija Moderna, odobreno za upotrebu u SAD-u i Europi, što je prva primjena te tehnologije izvan kliničkih ispitivanja.

Uspjeh te tehnologije potaknulo je farmaceutske tvrtke da ju koriste i izvan razvoja cjepiva, uključujući u borbi protiv raka, što je privuklo milijarde dolara investicija.

„Smatramo velikim priznanjem to što tvrtke poput našeg partnerskog Pfizera kreću u svoje strategije cjepiva s mRNA” ,rekla je glasnogovornica BioNTecha za agenciju Reuters.

Na toj tehnologiji su počele raditi i kompanije CureVac, Gileas Sciences, Sanofi i Translate Bio.

Pfizerovi trenutni poslovi s cjepivom, uključujući Prevnar 13 protiv pneumokoka, kompaniji su prošle godine donijeli 6,58 milijardi dolara, odnosno 16 posto ukupne godišnje zarade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:07