JE LI MOGUĆE?

Tvrde da se Elon Musk priprema za preuzimanje kojim bi opet šokirao svijet: ‘Bio bi to neviđeni potez u biznisu!‘

Musk je i sam u više navrata kritizirao politike koje su tijekom posljednjih godina zavladale Hollywoodom

Elon Musk

 Imago/Imago Stock&people/Profimedia/Imago/imago Stock&people/profimedia

Kada je riječ o zapošljavanju, čini se da tvrtka Disney ima nevjerojatno dugačak popis kriterija navedenih u politici raznolikosti, jednakosti i uključenosti. U njihovoj se politici navodi da zapošljavanje nekoga tko je prethodno radio na emisiji nije ‘uključivo zapošljavanje‘. Polovica svih producenata, pisaca i izvođača mora dolaziti iz podzastupljenih skupina. Zabranjeno je kandidate za posao pitati o njihovoj rasi, vjeri, spolu, rodnom identitetu, vojnom ili veteranskom statusu, dobi, invaliditetu ili bilo kojoj drugoj zakonski zaštićenoj kategoriji.

Elon Musk je ovoga tjedna objavio izvanredni dokument koji se odnosi na sve američke i kanadske emisije, a tvrdi da je taj dokument dobio od anonimnog insajdera iz Disneya. Musk je i sam u više navrata kritizirao takve politike koje su tijekom posljednjih godina zavladale Hollywoodom, rekavši da su neučinkovite, kontraproduktivne i ravne diskriminaciji, posebno heteroseksualnih bijelih muškaraca.

Na Twitteru je objavio da se radi o ‘rasističkom i seksističkom te diskriminirajućem skupu zakona koje provodi Disneyev Gestapo‘ te da takvi zakoni uništavaju kreativni proces.

Primjerice, na filmu Lightyear iz 2022. prikazan je homoseksualni poljubac između dva ženska lika, crna glumica Halle Bailey dobila je ulogu Ariel u Maloj sireni iz 2023. godine. Tvrtka je kritizirana i zbog svoje woke politike: od ožujka 2022., osoblje tematskog parka više ne pozdravlja posjetitelje s ‘dječaci i djevojčice‘ ili ‘dame i gospodo‘, već koriste izraze koji ne preciziraju rod, poput ‘Zdravo svima‘ ili ‘Zdravo prijatelji‘.

The Telegraph piše da je Musk na premijeri Lole 3. veljače u Los Angelesu rekao showbizz reporteru da je došao jer ‘razmišlja o tvrtkama koje treba kupiti‘.

Musk je tada pozirao s kolegom milijarderom Nelsonom Peltzom (81), za kojeg se smatra da je težak 1,5 milijardi dolara, a koji je i sam dospio na naslovnice jer je rekao da ‘želi vratiti magiju Disneyu‘. I ranije je povezivan s pokušajima svrgavanja šefa Boba Igera (72) koji stoji iza politike raznolikosti. Peltz je navodno rekao da želi paziti na interese dioničara i potaknuti Disney da postigne marže poput Netflixa.

U listopadu 2023. je objavljeno da je Peltz povećao svoj udio u Disneyu na oko 30 milijuna dionica procijenjenih na više od 2,5 milijardi dolara. Prošlog je mjeseca Musk istaknuo objavu Peltzovih Trian Partnersa, koja je istaknula loše rezultate Disneyeve dionice. Do sada je interes Peltza i Muska za uporištem u Disneyu naišao na snažan otpor.

Muskovi i Peltzovi napadi na Disney ne vide se samo na korporativnoj osnovi, već i u kulturnim ratovima, pri čemu je Musk obećao platiti pravne troškove ljudima koji su se suočili s diskriminacijom od strane Disneya. Među njima je i Gina Carano (41), glumica iz filma The Mandalorian, kojeg je snimila Disneyeva divizija Lucasfilm. Ona je 2021. dobila otkaz zbog nekoliko kontroverznih tvitova. U rujnu 2020. je optužena za transfobiju jer je u svojoj biografiji odbila staviti zamjenice kako bi pokazala podršku trans osobama.

- Uopće nisam protiv njih, ali moraju pronaći malo manje agresivne načine, rekla je Carano tada.

Kasnije, u veljači 2021., Carano je usporedila republikance sa Židovima rekavši:

- Većina ljudi danas ne shvaća da je vlada prvo natjerala susjede da ih mrze, a zatim su došli do točke u kojoj bi nacistički vojnici mogli lakše pohapsiti tisuće Židova samo zato što su Židovi. Kako se to razlikuje od mržnje nekoga zbog političkih stavova?, napisala je Carano, a Disney je odustao od nje i izbacio njezin lik iz serije.

- Objave na društvenim mrežama koje ocrnjuju ljude na temelju njihovih kulturnih i vjerskih identiteta su gnjusne i neprihvatljive, poručeno je iz Lucasfilma.

No sada, tro godine nakon otpuštanja, Carano je podnijela tužbu tražeći sudski nalog koji bi Disney prisilio da ponovno stvori njezin lik u Mandalorianu. Traži najmanje 75.000 dolara odštete.

- Ako se ovo može dogoditi meni, može se dogoditi bilo kome. Nisam bila agresivna, nikad nisam imala zle namjere. Pozdravljam Elona Muska i to što me podupire u ovoj tužbi, rekla je Carano.

Musk je kasnije pozvao sve koji se žele pridružiti tužbi protiv Disneya da mu se jave.

The Telegraph piše da se smatra kako Musk koristi svoju podršku Gini Carano kako bi se osvetio Disneyu i Igeru zbog osobne zamjerke. Musk je kupio Twitter, sada X, u listopadu 2022. godine, no Centar za suzbijanja digitalne mržnje i Liga protiv klevete optužili su ga da nadzire porast govora mržnje na toj platformi.

U rujnu je više od 120 židovskih vođa ih te skupine pozvalo velike tvrtke da obustave svoje online oglašavanje, nakon što je Musk sugerirao da će podnijeti tužbu za klevetu protiv Lige protiv klevete. Nešto kasnije, Musk se složio s tvitom u kojem je pisalo:

- Židovi guraju upravo onu vrstu dijalektičke mržnje prema bijelcima za koju tvrde da žele da se prestane koristiti protiv njih.

- Rekli ste pravu istinu, odgovorio je Musk, no kasnije je pojasnio da se njegovo stajalište ne odnosi na sve židovske zajednice.

Iger je zbog njegovog tvita na određeno vrijeme zaustavio oglašavanje Disneya na X-u, a taj je potez pratio i niz drugih kompanija kao što su IBM, Apple, Paramount i Warner Bros.

To za Muska nije bilo dobro, a New York Times je izvijestio da bi mogao izgubiti 75 milijuna dolara od oglašavanja samo do kraja 2023. godine.

Kasnije se Musk ipak ispričao rekavši da je ‘dao napunjen pištolj onima koji ga ne vole i nedvojbeno onima koji su antisemitisti‘.

No u prosincu, nakon što je Disney čvrsto ostao pri svom bojkotu oglašavanja na X-u, Musk je napisao da Igera treba otpustiti i dodao:

- Walt Disney se okreće u grobu zbog onoga što je Bob učinio njegovoj tvrtki‘.

Unatoč svoj ovoj drami, čini se da Disneyu to nije financijski smetalo. Osim što je na putu ispunjenja svog cilja smanjenja troškova od 7,5 mlrd. dolara, najavio je i planove za emitiranje ekskluzivne verzije koncertnog filma Eras Tour Taylor Swift na Disney + kanalu, dok je osigurao 1,5 mlrd. dolara u partnerstvu s Epic Gamesom koji proizvodi Fortnite, a koji je u samo proteklom tjednu podigao cijenu svoje dionice za čak 12 posto.

Disneyeva godišnja skupština održat će se u travnju, a dioničari će tada dati svoje glasove bilo za kandidate koje podržava Disney, bilo za Peltza i njegovog pomoćnika Jaya Rasuloa.

Iger je rekao da je tvrtka okrenula smjer i ušla u novu eru.

- Posljednje što nam sada treba je da nas ometaju aktivisti koji imaju potpuno drugačiji program i ne razumiju našu tvrtku, njezinu imovinu, čak i bit brenda Disney, rekao je u intervjuu za CNBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 23:35