‘BEŠĆUTAN I NEMARAN‘

Tužitelji traže 25 godina zatvora za bivšeg policajca koji je ubio Georgea Floyda

Chauvina užasnuti su promatrači snimili kako kleči na vratu Floyda, lisicama vezanog dulje od 9 minuta

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin

 Minnesota Department Of Correcti/Zuma Press/Profimedia/Minnesota Department Of Correcti/Zuma Press/Profimedia

Američko savezno državno odvjetništvo zatražilo je 25 godina zatvora za bivšeg policajca iz Minneapolisa Dereka Chauvina zbog kršenja građanskih prava Georgea Floyda tijekom njegova uhićenja i ubojstva, pokazala je online sudska evidencija.

U prijedlogu podnesenom u srijedu u Okružnom sudu Minnesote, tužitelji američkog Ministarstva pravosuđa kazali su da je Chauvin zloupotrijebio svoje policijske ovlasti te naštetio povjerenju javnosti u provedbu zakona i kaznenopravni sustav.

"Postupio je bešćutno i nemarno prema životu gospodina Floyda", napisali su. "Nadalje, optuženi je priznao da je bio svjestan da je to što čini loše."

Chauvina, bijelca, užasnuti su promatrači snimili kako kleči na vratu Floyda, lisicama vezanog dulje od 9 minuta tijekom brutalnog privođenja u Minneapolisu 25. svibnja 2020. i to ubojstvo izazvalo je jedan od najvećih prosvjednih pokreta u SAD-u.

Predložili su zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina kao dio sporazuma o priznavanju krivnje između tužitelja i Chauvina, koji je u prosincu priznao krivnju za kršenje Floydovih građanskih prava.

Chauvinu je u slučaju suđenja prijetila doživotna zatvorska kazna.

Okružni sudac Paul Magnuson tek treba odrediti datum za saslušanje o kazni.

Državni sudac osudio je Chauvina na 22 i pol godine u zatvoru u lipnju 2021. nakon što ga je porota osudila zbog ubojstva Floyda 2020.

U prijedlogu od srijede, savezno tužiteljstvo tražilo je da se savezna kazna služi istodobno o s državnom.

Chauvin je, u sklopu dogovora, priznao da je prekršio građanska prava dječaka kojega je uhitio 2017., kad je dječaku bilo 14 godina.

Dvama bivšim policajcima koja su bila uključena u incident, Tou Thaou i J. Alexanderu Kuengu, sudit će se na državnom sudu u siječnju. Još jedan bivši policajac, Thomas Lane, priznao je krivnju za pomaganje i sudioništvo u ubojstvu.

Sva trojica osuđena su zbog oduzimanja građanskih prava Floydu na federalnom sudu u veljači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:53