POZVAO GA PAHOR

Turski predsjednik Erdogan danas u Sloveniji

Turkey's prime minister Recep Tayyip Erdogan delivers a speech to the members of parliament from his ruling AK Party (AKP) during a meeting at the Turkish parliament in Ankara April 22, 2014. Turkey's prime minister will tour several European countries next month, a government source said on Tuesday, as he reaches out to expat Turkish voters ahead of a possible run for the presidency. Recep Tayyip Erdogan is planning to visit Germany, France and the Netherlands in May, the source said. Each has a large Turkish population that he is hoping to court ahead of presidential elections in August. AFP PHOTO / ADEM ALTAN
 ADEM ALTAN/AFP

Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan boravit će u ponedjeljak u službenom posjetu Sloveniji na poziv slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

Osim s Pahorom Erdogan će razgovarati s premijerom Mirom Cerarom, a održat će se i više bilateralnih ministarskih susreta jer Erdogana prate četiri ministra u njegovoj vladi.

Erdogan i Pahor održat će nakon svojih razgovora konferenciju za novinare. Pahor je pred posjet u razgovoru za turske medije izjavio da Slovenija podržava napore Turske da postane članica EU-a i da s njom ima odlične političke odnose.

Osim o bilateralnoj političkoj razgovarat će se i o gospodarskoj suradnji, a u Ljubljani će se održati i poslovna konferencija slovenskih gospodarstvenika s turskima koji prate Erdogana.

Uz odnose dviju država i početak turskih pregovora s EU-om prema najavama bit će riječi i o stanju na zapadnom Balkanu, a Pahor je najavio interes Slovenije da se Turska uključi u tzv. proces Brdo koji susretima na različitim razinama podupire stabilizaciju i jačanje povjerenja u regiji.

Očekuje se da će biti riječi i o odnosima Beograda i Prištine, te naporima za brže uključivanje BiH u euroatlantske integracije, ali i o stanju u Ukrajini.

Pahor je najavio interes Slovenije za jačanjem gospodarske suradnje i za više turskih investicija u slovensku ekonomiju koja se oporavlja nakon višegodišnje recesije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 02:31