DOGOVOR IZASLANSTAVA

Turski Azov Concord prvi je strani brod koji je isplovio iz Mariupolja nakon što su ga osvojili Rusi

UN tjednima pregovara s Moskvom, Kijevom i Ankarom o sporazumu koji bi omogućio izvoz žitarica iz Ukrajine

Turski trgovački brod Azov Concord konačno je napustio Mariupolj

 Pavel Lisitsyn/Sputnik/Profimedia/Pavel Lisitsyn/Sputnik/Profimedia

Turski trgovački brod isplovio je u srijedu iz Mariupolja nakon razgovora turskog i ruskog izaslanstva u Moskvi i prvi je koji je napustio tu ukrajinsku luku otkako su je u svibnju osvojili Rusi, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

"Nekoliko sati nakon dugog sastanka turski teretni brod (Azov Concord), koji je danima čekao, napustio je ukrajinsku luku", objavilo je ministarstvo.

Dodaje da je to "prvi strani brod koji je isplovio iz ukrajinske luke Mariupolj".

Četverostrani sastanak predstavnika UN-a, Rusije, Turske i Ukrajine održat će se "idućih tjedana" u Turskoj radi organizacije plovidbe Crnim morem trgovačkih brodova natovarenih žitom, najavila je Ankara.

UN tjednima pregovara s Moskvom, Kijevom i Ankarom o sporazumu koji bi omogućio izvoz žitarica iz Ukrajine te sigurnih kanala za izvoz umjetnih gnojiva iz Rusije do međunarodnih tržišta.

Ako se sporazum postigne, pale bi cijene prehrambenih proizvoda i ublažila se kriza hrane u svijetu, koja se pogoršala od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Kijev strahuje od ruskog napada na ukrajinskoj crnomorskoj obali, a ruska vojska već je okupirala velik dio juga Ukrajine i time potpuno ovladala obalama Azovskog mora.

Ukrajina također optužuje Rusiju da otkako je osvojila dijelove Ukrajine izvozi ukrajinsko žito s okupiranih područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:19