NA ZLU GLASU

Turistička meka u raljama nasilja: ‘Vladaju mafijaši, korupcija cvjeta, na mobitel vam stiže ‘meni‘ s drogama...‘

Riviera Maya čini gotovo polovicu meksičkog prihoda od turizma, ali je i poprište zabrinjavajućeg porasta ubojstava

policija na plaži u Cancúnu

 Elizabeth RUIZ/AFP

Anjali Ryot, travel blogerica iz Kalifornije koja na Instagramu ima oko 50.000 pratitelja, slavila je 30. rođendan sa svojim suprugom u La Malqueridi, popularnom restoranu u Cancúnu, kad su dva člana lokalne narkobande banula u lokal nakon što su ondje ugledali suparnika. Počeli su pucati. Tri turista su ranjena, a gospođa Ryot i jedan njemački turist ubijeni su.

Potez od Cancúna do Tuluma, poznat i kao Riviera Maya, godišnje privlači 13 milijuna posjetitelja svojim bajkovitim plažama, golf igralištima i all-inclusive luksuznim odmaralištima. To područje čini gotovo polovicu meksičkog prihoda od turizma, ali također je i poprište zabrinjavajućeg porasta ubojstava, uglavnom zbog potražnje za drogom od strane samih turista.

The Wall Street Journal piše kako se stopa ubojstava u državi Quintana Roo na rivijeri Maya gotovo učetverostručila od 2016., na 37 ubojstava na 100.000 stanovnika, pokazali su vladini podaci. To je barem pet puta više od stope u SAD-u i iznad prosjeka Meksika. Šef državne policije procjenjuje kako je više od osam od 10 tamošnjih ubojstava povezano s drogom, a prošlogodišnji broj ubojstava (651) veći je od, primjerice, broja ubojstava u Italiji i Španjolskoj zajedno.

- Naš glavni problem je potražnja za drogom od strane turista - izjavio je Oscar Montes de Oca, glavni državni odvjetnik Quintana Rooa.

A upravo se ta potražnja pokazala idealnom za kartele. Umjesto da riskiraju krijumčarenje droge u SAD i Europu, oni sad služe američkim i europskim turistima koji žele kupiti "travu" iz Meksika, kolumbijski kokain ili neki drugi opijat. Riviera Maya postala je poznata kao prava party destinacija, a samo Tulum navodno ima 10 narkobandi, od kojih je većina usko povezana s najvećim narkokartelima u Meksiku.

image

policija na plaži u Cancúnu

Elizabeth RUIZ/AFP

Organizirani kriminal sve se više bavi i iznudama. Bande zahtijevaju isplate od mnogih tvrtki na spomenutom području. Oni koji odbiju platiti, riskiraju da budu ubijeni ili da im lokali budu spaljeni. Čelnik jedne lokalne restoranske udruge nedavno je procijenio kako barem 60% restorana kad-tad dobije poziv za iznudu i to barem jednom dnevno.

- Svi, ali baš svi moraju platiti. Od velikih hotela do malih prodavača na štandovima - kaže James Tobin, koji je na čelu saveza lokalnih poduzetnika koji se bavi sigurnosnim pitanjima.

Iako se turisti rijetko nađu u unakrsnoj vatri, čini se kako je nasilje sve prisutnije u hotelima s pet zvjezdica. Sredinom ožujka turisti na plaži u hotelskoj zoni Cancúna pronašli su ljudske ostatke - leđnu moždinu, bedrenu kost i dio zdjelice. Policija smatra kako bi mogli biti povezani s organiziranim kriminalom.

U siječnju su pak naoružani napadači usred bijela dana banuli u klub uz plažu u gradu Playa del Carmen, zgrabili menadžera i pogubili ga u kupaonici. Istražitelji vjeruju kako je ubijen zbog otkazivanja rave partyja, što je rezultirao velikim minusima za trgovce drogom koji su računali na dobru prodaju tijekom zabave. Ranije u siječnju, dvojica Kanađana ubijena su u luksuznom resortu Xcaret Hotel, a u studenome prošle godine ubijena su dva dilera u obračunu bandi koje su se borile oko "prava na prodaju" na jednoj zabavi za turiste. Jedan zalutali metak tad je završio i u sobi hotela Hyatt Ziva u Puerto Morelosu nedaleko od Cancúna.

Sredinom ožujka ubijen je i 54-godišnji britanski poduzetnik, koji je živio u Playa del Carmen, a likvidiran je dok se s 14-godišnjom kćeri vozio na motociklu do obližnje plaže. Djevojčica je lakše ranjena, a policija je uhitila dvojicu osumnjičenih i kod njih pronašla oružje.

- Moramo paziti kakav turizam tražimo, jer ovaj turizam koji sad imamo stvara potražnju za drogom, a gdje postoji potražnja, bit će i ponude. Pogledajte susjednu državu Yucatán, ondje kolonijalni grad Merida i arheološka nalazišta kao što je Chichén Itzá privlače turiste koji traže kulturu, a ne rave - kaže David Ortiz Mena, čelnik udruge hotelijera iz Tuluma.

Prema istraživanju koje je provela vlada Quintana Rooa, čak 70% odraslih posjetitelja u to područje dolazi zbog alkohola, droge ili seksa. Karteli su također pretvorili Cancún u globalno središte seksualne trgovine, upozoravaju državni dužnosnici.

Tulum je u posljednje vrijeme postao globalno žarište elektronske glazbe, a mnogim posjetiteljima jedini je cilj ondje pronaći omiljenu drogu tucibi, amfetamin koji ima psihodelične učinke. Prodaja droge samo na jednom festivalu kartelima može donijeti zaradu od nekoliko milijuna dolara, što ih čini moćnijima čak i od lokalne vlasti.

- Nema policajaca, nema vojnika. Možete slobodno uzimati drogu. Pa ja sam u jeku pandemije covida bio u džungli i tulumario s 5000 ljudi - kaže jedan svojevrsni "vodič", koji stranim gostima na mobitel šalje "meni" droge koju mogu naručiti od dilera - pilula ecstasyja stoji 25 dolara, mala vrećica kokaina 150, a tucibi 200 dolara.

Jedan vlasnik hotela napominje kako narkobande ipak izbjegavaju ciljati turiste jer su upravo oni njihovi klijenti. Kad se i dogodi nasilan incident u kojemu nastrada turist, dolazi do porasta otkazivanja, ali broj posjetitelja vrlo brzo vraća se na staro. Ipak, postoji opravdana bojazan da bi u nekom trenutku sve lošija reputacija ljetovališta mogla trajno naštetiti poslovanju regije.

Cancún je još prije 50 godina zamišljen kao turistički raj, a takvim ga je osmislila meksička središnja banka kako bi privukla američke potrošače. Počeli su nicati luksuzni hoteli nalik onima u Miami Beachu, a novac koji se vrtio oko Cancúna privlačio je i narkokartele - korupcija je također procvjetala. Mario Villanueva, četvrti guverner države, koji je bio odgovoran za razvoj luksuznih ljetovališta duž Rivijere Maye, osuđen je pod optužbom za pranje novca i trgovinu drogom u Meksiku, a u SAD-u priznao je krivnju za pranje novca. U zatvoru je proveo 19 godina, a 2020. pustili su ga da preostalo vrijeme "odleži" u kućnom pritvoru. Drugi bivši guverner, Roberto Borge, u zatvoru je pak od 2018., gdje još čeka suđenje za pronevjeru i druge optužbe.

image

policija na plaži u Cancúnu

Artur Widak/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Tulum, nekoć hippie odredište bez struje, danas ima 14.000 hotelskih soba, ali još uvijek nema kanalizaciju, pa kamioni dovoze čistu i odvoze prljavu vodu. Za populaciju od 45.000 stanovnika i nekih 25.000 redovitih posjetitelja, Tulum ima manje od 30 slabo obučenih policajaca i tri patrolna automobila, žale se državni dužnosnici.

Kad je Carlos Joaquin, guverner Quintana Rooa, započeo svoj mandat 2017., ta savezna država imala je samo 120 policajaca, 15 patrolnih automobila i 20-ak pancirki. Većina lokalnih policajaca nije imala obuku i nije pucala iz oružja pet godina.

- Zatekao sam državu prožetu organiziranim kriminalom i s vrlo slabim institucijama - rekao je.

No stvari su polako krenule na bolje. U međuvremenu je izgrađena prva lokalna policijska akademija, vlasti su povećale plaće te osigurale policijsku mirovinu i životno osiguranje za obitelji u slučaju da policajci budu ubijeni na dužnosti. Broj državnih policajaca povećan je na 1500, a postavljeno je i 2500 novih sigurnosnih kamera duž obale, neke čak imaju i tehnologiju prepoznavanja lica, što vlastima uvelike pomaže u uhićenjima.

U slučaju ubojstva Anjali Ryot s početka ove priče, upravo je sustav kamera pratio dvojicu osumnjičenih koji su pucali u restoranu. S mjesta događaja prvo su bježali pješice, a zatim u narančastom Chevroletu. Policija je poslala i dronove koji su pratili obližnje radničke četvrti dok nisu pronašli traženi automobil parkiran ispred kuće. Tijekom racije uhićena su dvojica muškaraca kod kojih je zaplijenjeno 16 kilograma kokaina i 23 komada oružja, izjavio je glavni državni odvjetnik Óscar Montes de Oca.

Lili Campos, nova gradonačelnica Playa del Carmena i bivša državna tužiteljica, kaže kako je u svome gradu, koji ima oko 400.000 stanovnika, povećala broj policijskih patrolnih automobila s 15 na 226. Također je postavila više od 500 kamera i "očistila" neformalne ulične prodavače zbog kojih je još donedavno bilo nemoguće hodati po glavnoj gradskoj aveniji. Zbog svega navedenoga dobivala je prijetnje smrću.

- Ne spavam dvaput na istome mjestu - izjavila je.

Lokalni dužnosnici kažu kako ne žele biti novi Acapulco, koji je nakratko postao svjetska prijestolnica ubojstava zbog kartelskih sukoba. Broj stranih posjetitelja ondje je pao za dvije trećine između 2012. i 2017. Grad se od toga još nije oporavio.

- Siguran sam da nećemo postati još jedan Acapulco. Imamo puno više novca, resursa i svijesti o problemu. Moramo ovo ispraviti - zaključuje guverner Carlos Joaquin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:16