FINANCIJSKE TAJNE OBITELJI KOJA JE OPLJAČKALA TUNIS

Tunis: Ručak u društvu tigra, pa odmor u vili u Francuskoj

Trenutačne tuniske vlasti obećavaju prekid s prošlošću, tj. ostavštinom odbjegloga predsjednika

TUNIS - Privremeni tuniski predsjednik Fuad Mebazaa u svom je televizijskom obraćanju javnosti obećao “potpuni prekid” s prošlošću, istaknuvši odvajanje države od političkih stranaka.

Naime, u 23 godine vladavine pobjeglog predsjednika Ben Alija država i njegova stranka RCD su zapravo bili jedno - opozicija je postojala samo kao ukras režima.

Kontrola ekonomije

On i premijer Muhamed Ghannouchi već su objavili da su napustili RCD, a to je zatim učinilo i preostalih osam ministara iz bivše vlade. No, možda je najsnažnije odjeknula vijest da su u srijedu navečer uhićena 33 člana obitelji Ben Alija . Bijes javnosti u Tunisu je posebno potaknula gramzivost najbližih rođaka bivšeg predsjednika, koji su kontrolirali gotovo kompletnu ekonomiju zemlje. Daniel Lebegue, čelnik francuskog ogranka Transparency Internationala, za Wall Street Journal je procijenio da je klan Ben Alija kontrolirao oko 35 posto tuniske ekonomije čiji je BDP lani iznosio 44 milijarde dolara.

Aluzije na mafiju

Ben Ali je na vlast došao 1987. u puču da bi se pet godina poslije oženio s Leilom Trabelsi, frizerkom i navodno doušnicom tajne policije. U dvor bivšeg tuniskog ministra obrane Leila je ubrzo dovela braću i sestre (njih desetero), ali i njihovu djecu. S druge su strane, pak, bile Ben Alijeve kćeri iz prvog braka s muževima i tako je nastao klan koji su Tunižani zvali “Obitelj”, aludirajući na mafiju.

Oni su međusobno podijelili najunosnije poslove. Tuniski pisac Abdulaziz Belkhodja je na svom Facebook profilu objavio tekst o svemu što je “Obitelj” kontrolirala: središnju banku, prodaju automobila, turističke kapacitete, telekomunikacije, čak i crno tržište alkohola. Prema navodima magazina Forbes, Ben Ali je uspio prikupiti i na tajne račune “spremiti” oko pet milijardi dolara dok su ostali pripadnici obitelji, kad se zbroji, uspjeli skupiti i nekoliko stotina milijuna dolara više. Kada bi se nekome i dogodilo da uspije samostalno razviti neki unosan posao, budućnost mu je bila jasna: morat će ga prodati ili staviti pod kontrolu “Obitelji”.

Privatni avion

Voljeli su i nekretnine. U Tunisu bi im vlada darovala posjede na kojima bi im sagradila što su htjeli, a oni su to zatim komercijalno koristili. Kupovalo se i u inozemstvu pa se spominju kuća u Kanadi, posjedi u Genevi i privatni mlažnjak Falcon 9000. Voljeli su i Francusku gdje su imali stan u Parizu, vikendicu u skijalištu Courchevel i vilu na rivijeri.

Kao primjer raskalašenosti “Obitelji” američki ambasador u Tunisu u bilješci koju je objavio WikiLeaks navodi Ben Alijeva zeta, Sakkera el-Materija, kod kojega je bio na ručku. Jela su bila dijelom dovezena avionom iz Francuske, služilo ih je 12 ljudi, a u kavezu je bio vlasnikov tigar Pasha kojega je svaki dan hranio s četiri pileta. El-Materi je sada u bijegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:36