VELIKO OTKRIĆE

TUNGUSKI METEORIT Ruski znanstvenik tvrdi da je pronašao dijelove najvećeg nebeskog tijela koje je pogodilo Zemlju!

Eksplozija Tunguskog meteorita bila je tisuću puta snažnija od nuklearne bombe
 Sipa

MOSKVA - Jedan ruski znanstvenik izjavio je da je otkrio dijelove najvećeg nebeskog tijela koji je pogodilo Zemlju u zabilježenoj povijesti, iako je čekao 23 godine prije nego što je izašao u javnost s tim otkrićem, javljaju ruski mediji.

Tri kamena koje je pronašao Andrej Zlobin iz Državnog geološkog muzeja pri Ruskoj akademiji znanosti u središnjem Sibiru mogli bi biti dijelovi takozvanog Tunguskog meteorita koji je eksplodirao nad tim područjem 1908. godine.

Iako je eksplozija Tunguskog meteorita bila tisuću puta snažnija od nuklearne bombe koja je uništila Hirošimu 1945., znanstvenici nisu uspjeli pronaći nebesko tijelo koje je to prouzročilo.

Prema teorijama, moglo se raditi o eksploziji ledenog asteroida ili kometa u atmosferi koji je zatim ispario bez traga.

Međutim, Zlobin tvrdi da je pronašao tri fragmenta nebeskog tijela tijekom ekspedicije 1988. na području na kojemu se dogodila eksplozija. Našao ih je u plićaku rijeke Hušmo i oni navodno po sebi imaju tragove koji ukazuju na to da su prošli kroz atmosferu.

Uzorci, koji još uvijek čekaju kemijsku analizu, bili su spremljeni na sigurnom do 2008. godine, rekao je Zlobin ne navodeći razloge.

Čak i ako bude potvrđena njihova veza s Tunguskim metoeritom, uzorci neće nužno pobiti teoriju o ledenom kometu jer je jezgra kometa mogla sadržavati mala kamena tijela, a proračuni pokazuju da je Tunguski meteorit imao gustoću usporedivu s onom jezgre Halleyjeva kometa, koji se sastojao od leda i prašine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 18:41