TEŠKE RIJEČI

'TUĐMAN JE 99 POSTO FAŠIST, ALI U OVAJ 1% BI SE TREBALI UGLEDATI' Burna rasprava u Skupštini Srbije

Srpska napredna stranka Tuđmana ističe kao uzor, a demokrati smatraju to najcrnjom uvredom
 Getty Images/CROPIX

U Skupštini Srbije nije ništa neobično da se zastupnici potuku ili gađaju cipelama, ali kao “najveću uvredu u 24 godina parlamentarizma” doživjeli su to što im je zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) rekao da bi se trebali ugledati u Franju Tuđmana. Na spomen prvog hrvatskog predsjednika krenule su pljuštati uvrede i usporedbe s Hitlerom i Musolinijem, i to ne od Šešeljevih radikala, nego od zastupnika demokratske opozicije: Demokratske stranke Dragana Đilasa i Liberalno demokratske stranke Čede Jovanovića.

Kako SNS planira niz mjesta u vladi prepustiti nestranačkim stručnjacima, zastupnik SNS-a Marko Atlagić rekao je da bi se Srbija trebala ugledati u Tuđmana i njegov način rješavanja kadrovskih pitanja. Atlagić je rodom iz Benkovca i bio je ministar u vladi Milana Babića.

Pohvalio je Tuđmana što je, kako je rekao, za ministra vanjskih poslova imenovao “najboljeg poznavatelja međunarodnog prava dok Hrvatska nije međunarodno priznata”. Čim je Hrvatska priznata, smijenio ga je i postavio za rektora, rekao je Atlagić. Vjerojatno je mislio na Zvonimira Šeparovića.

Kad je krenula lavina osuda, Atlagić je rekao zastupnicima da oni ne razumiju takvu politiku. “To je vođenje politike. To je ta nova politika koju vi ne možete shvatiti, da takav jedan ministar može obaviti zadatak najbolje u zemlji”, prigovorio im je Atlagić, prenosi B92.

To je šokantno za ovu Skupštinu, u 24 godine parlamentarizma u Srbiji nije se dogodila takva uvreda da nam se kao uzor za pravilno uređenje i vođenje države navodi primjer Franje Tuđmana, osudio ga je zastupnik LDP-a Bojan Đurić.

Zastupnik DS-a Borislav Stefanović istaknuo je da je spominjanje Tuđmana uvredljivo za mnoge građane Srbije. Atlagić je na to rekao da je ono što misli o Tuđmanu objavio u mnogim časopisima: da je Tuđman “99 posto fašist”. Ali svaki fašist ima nešto što je dao znanosti ili nečem drugom, istaknuo je Atlagić, što je izazvalo nove izljeve ljutnje.

- Kakav je to jedan posto dobroga Tuđman učinio za Srbe u Hrvatskoj, a što Hitler i Musolini za čovječanstvo?! Ovo je uvreda srpskom narodu iz Hrvatske i uopće. Ni u hrvatskom Saboru se Tuđman ne citira! - odgovorio mu je Predrag Marković, zastupnik URS-a. Tuđman nije završio u Haagu samo zato što nije živ, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 17:50