GRCA U DUGOVIMA

Trumpu su ovi izbori od životne važnosti, jasno je i zašto. Ako izgubi, čeka ga pravi pakao...

Trump je i dalje čovjek s ozbiljnim parnicama na leđima, a i popriličnim dugovima
 Mandel Ngan/AFP

"Možda napustim zemlju", odgovorio je Donald Trump na predizbornom skupu uoči dana odluke na pitanje što će učiniti ako izgubi izbore. Bilo je to kroz šalu, pristaše su odmahivali rukom, ali Trump si zapravo ne može priušiti da izgubi.

Naime, Donald Trump se uspješno izvukao od opoziva, okončana je i istraga o uroti s Rusima za vrijeme prošlih izbora, ali on je i dalje čovjek s ozbiljnim parnicama na leđima, a i popriličnim dugovima.

No, moguće je da se izvuče, ipak je to čovjek protiv kojeg se vodilo oko 4000 sudskih parnica i koji je preživio šest bankrota. Kada se 2016. godine očekivao njegov poraz, Trump je, pričalo se, razmišljao o osnivanju vlastite televizije.

Hoteli i kockarnice

Računajući na ogromnu i vrlo lojalnu sljedbu, navodno je ozbiljno razmatrao tu opciju. S tim u vezi spominjao se medijski projekt američke obitelji Hicks koja je u to vrijeme, tako je pisao Wall Street Journal, pokušavala kupiti dionice jedne kabelske televizije. Navodno je i Trump bio zainteresiran. Kako se bližio ovogodišnji trenutak odluke, mnogi su najavljivali da bi se Trump mogao okrenuti nekoj sličnoj opciji i kapitalizirati nove veze i poklonike te golemi publicitet.

U svakom slučaju nitko ne vjeruje da bi Trump, koji je napunio 74 godine, potencijalne umirovljeničke dane mogao provesti igrajući golf. To bi bilo nemoguće jer, za početak, protiv njega su otvorene dvije ozbiljne parnice u New Yorku. Još je gore to što se očekuje Trumpovo grcanje u dugovima zbog nakupljenih sudskih troškova. Ne bi bio prvi. Bill Clinton je tijekom vremena provedenog u Bijeloj kući nakupio računa sa suda od preko deset milijuna dolara.

Trump će vrlo brzo po tom pitanju biti ionako u problemu. Prema izvještaju Timesa, iduće četiri godine na naplatu mu sjedaju zajmovi u visini od oko 300 milijuna dolara za koje je osobno jamčio, a od porezne službe mogao bi dobiti razglednicu od oko stotinu milijuna dolara. Uvijek, dakako, postoji opcija da proda nešto od svojih nekretnina. No, njegovi hoteli i kockarnice pretrpjeli su gubitke zbog pandemije.

Za New Yorker je jedan američki profesor s Yalea rekao: samo novi mandat stoji između njega i zatvora ili novog bankrota. Kako će se postaviti Trump? Suradnica Barbara Res, koja je na temelju dugogodišnjeg rada za Organizaciju Trump napisala knjigu "Toranj laži", vjeruje da se Trump jako boji optužnica te da bi mogao napustiti zemlju u slučaju poraza.

Medijski publicitet

Ali drugi Trumpu bliski ljudi, poput bivšeg glasnogovornika Anthonyja Scaramuccija, smatraju da bi Trump poraz mogao podnijeti puno bolje nego što bi to mnogi očekivali. Prije četiri godine navodno je u pripravnosti imao svoj privatni avion za let na svoje škotske golf terene. Tvrdio bi da je ionako sve učinio zbog medijskog publiciteta.

No, danas su sve opcije još otvorene, od korištenja veza sa svjetskim liderima koje je posjećivao dok je bio predsjednik, do otvaranja novog hotela u, recimo, Moskvi. Trump bi, predviđaju neki, mogao svojim posjetima autoritarnim vođama trećih zemalja s kojima se dobro razumio za vrijeme svog mandata stvarati probleme vanjskoj politici svog nasljednika.

A tko zna, možda se ponudi kao medijator kada ponovno zaiskri u Sjeverno Koreji? S jedne strane gubi imunitet, a opet nitko pošten ne može tvrditi da je sramotno izgubio od Bidena. Izvukao je na birališta još više pristaša nego prošli put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:05