SPONI USB STICK

Trumpovi pristaše žestoko udaraju po Bidenovom sinu: Sad je otkriveno da je sve pokrenuo bivši KGB-ovac

Bivši KGB-ovac dao je na gala večeri pomoćniku Mikea Pompea USB stick na kojem se navodno nalaze dokazi o pranju novca i utaji poreza

Joe Biden i Hunter Biden

 Nicholas Kamm/Afp

Nakon što je bivši FBI-ev doušnik optužen da je lagao o povezanosti Joea Bidena i njegova sina Huntera s ukrajinskom energetskom tvrtkom Burisma, sada je otkriveno da je republikanska kampanja klevetanja obitelji Biden započela mnogo prije nego što se to vjerovalo.

Kako saznaje Business Insider, dezinformacijska kampanja počela je kad je bivši KGB-ovac stupio u kontakt s jednim od pomoćnika Mikea Pompea, bivšeg direktora CIA-e i američkog državnog tajnika u administraciji predsjednika Donalda Trumpa. Na gala večeri konzervativnog Instituta Claremont održanoj na Beverly Hillsu 11. svibnja 2019. bivši KGB-ovac je Pompeovu pomoćniku dao USB stick na kojem se navodno nalaze dokazi koji optužuju Huntera Bidena i njegove poslovne suradnike za umiješanost u pranje novca, utaju poreza i prijevaru. Čovjek o kojem je riječ državljanin je jedne istočnoeuropske zemlje i jedno je vrijeme također bio doušnik FBI-a pod kodnim imenom Rollie.

Kad ga je Business Insider kontaktirao, Rollie je prvo negirao da zna bilo što o Pompeu. No, kad su mu novinari poslali fotografiju na kojoj je snimljen kako razgovara s Pompeom, Rollie je nonšalantno rekao: "Možete to objaviti. To je za mene reklama".

Rollie je također potvrdio da je nekoć služio u KGB-u, sovjetskoj tajnoj službi, prije nego što se zakleo na lojalnost zemlji u kojoj sada živi. Međutim, zanijekao je da je dao USB stick bilo kome na toj večeri na Beverly Hillsu.

Business Insider saznao je kako su na USB-u pohranjeni neki od slajdova prezentacije koju je Rollie održao u siječnju 2019. na brifingu dužnosnika ministarstva pravosuđa u Los Angelesu.

Na tim slajdovima nalaze se, među ostalim, isječci iz novina, zamršene karte i mnoštvo poveznica na ukrajinske i ruske web stranice. Prvo ime predsjednika Joea Bidena stalno se pogrešno piše kao "Josef". Slajdovi ne sadrže nikakve dokaze o kriminalnoj aktivnosti obitelji Biden.

Unatoč tome, FBI-ev zviždač Johnathan Buma kaže da je taj materijal očito shvaćen dovoljno ozbiljno jer je proslijeđen agentima FBI-a u Delawareu koji su tada istraživali Huntera Bidena.

Pompeov glasnogovornik nije odgovorio na zahtjeve za komentar. Bivši dužnosnik State Departmenta rekao je za Business Insider da nije neuobičajeno da dužnosnici primaju nasumične materijale od ljudi koje sreću na društvenim događajima te da postoji postupak za predaju takvih materijala internim stručnjacima na procjenu.

Materijal u slučaju Burisma pokazuje da su akteri povezani s Rusijom počeli širiti dezinformacije o Hunteru Bidenu još 2019. godine. Također pokazuje da je postojalo nekoliko kanala dezinformacija, uključujući onaj koji je išao preko FBI-eva doušnika Aleksandra Smirnova, a koji je prošlog tjedna optužen da je lagao o povezanosti Huntera i Joea Bidena s Burismom. Smirnov se sada suočava s dvije optužbe za davanje lažnog iskaza i ometanje vladine istrage o sinu američkog predsjednika. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu zatvorska kazna do 25 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:24