POSLJEDNJI SATI

Trumpov bijeg iz Bijele kuće izazvao logistički kaos - kako će Bidenu predati ‘nuklearnu loptu‘?

Američki predsjednici sa sobom u svakom trenutku nose aktovku sa šiframa za lansiranje nuklearnih projektila
Donald Trump napušta Bijelu kuću
 AFP

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je raskrstiti s tradicijom i napustiti Washington prije inauguracije svojeg nasljednika, Joea Bidena.

To nije prvi put da se odlazeći predsjednik odbio pojaviti na inauguraciji nasljednika kojeg ne može smisliti - prošli se put to dogodilo kada je (također opozvani) južnjak Andrew Johnson napustio Bijelu kuću prije nego što je stigao novoizabrani predsjednik Ulysses Grant, slavni unionistički general.

Prošlo je tako 152 godine otkad se zadnji predsjednik dovoljno nadurio da nije htio ni pogledati svojeg nasljednika u oči, no od tada se promijenila jedna ključna stvar - američki predsjednici danas sa sobom u svakom trenutku nose aktovku sa šiframa za lansiranje nuklearnih projektila, takozvanu “nuklearnu loptu”, koju bi predali svojem nasljedniku prilikom prijenosa vlasti.

image
Olivier Douliery

Preciznije, aktovku nosi predsjednikov pomoćnik koji ima dovoljnu razinu sigurnosnog pristupa, a potom ju predaje pomoćniku novog predsjednika, no činjenica ostaje da je do sada uvijek ista aktovka mijenjala ruke kada je i vlast prelazila iz ruke u ruku.

Trumpova odluka tako predstavlja problem za američke institucije - predsjednik, tkogod on bio, mora u svakom trenutku sa sobom imati mogućnost lansiranja nuklearne odmazde u slučaju napada, pa nije opcija da nuklearna lopta putuje između Floride i Washingtona nakon inauguracije.

No, u pravilu postoje barem tri ili četiri nuklearne lopte - jedna je na brizi predsjednika, jedna se nalazi kod potpredsjednika, a jedna je rezervna, koju dobiva “designated survivor” - osoba u lancu nasljeđivanja vlasti koja je određena da bude na zaštićenoj lokaciji kada se svi ostali nosioci vlasti okupe na istome mjestu.

Biden će danas vjerojatno dobiti jednu od rezervnih lopti, ili potpuno novu pripremljenu za njega, dok će Trumpova biti uz njega do zadnje sekunde dok je na vlasti. Predsjednici sa sobom uvijek nose i autorizacijsku karticu za korištenje nuklearne lopte, takozvani “keksić”, koja sadržava njihove šifre za aktivaciju nuklearnog oružja.

Pentagon će tako osigurati glatki prijenos ovlasti nad nuklearnim arsenalom u manje od sekunde - Biden je novu nuklearnu loptu i keksić dobio već danas, no njegova autorizacija neće vrijediti do podneva po istočnom standardnom vremenu u SAD-u, trenutku preuzimanja vlasti. Trump je svoju ponio na Floridu, a njegov će keksić prestati važiti u istom trenutku kada Bidenov proradi. Potom će pomoćnik s Trumpovom loptom krenuti natrag prema Washingtonu i predati ju u ruke osoba zaduženih za njeno čuvanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:38